FIRE KANTER

Click here to view this post in English

FK 01 lavede jeg på den 10. januar, da vi havde frostvejr på Bornholm. På en mark tæt på Vestermarie, kradsede jeg i isen for at skabe en firkant, som ser kvadratisk ud fra et bestemt punkt.

’Fire Kanter’ er navnet på et nyt årskunstprojekt, jeg arbejder på i 2021. Nu hvor KYST udstillinger og bogen endelig er færdige, leveret og fordøjet, er jeg klar til og spændt på at begynde et ny struktureret og tidsbaseret kunstprojekt.

Jeg ville bygge videre på flere af temaerne fra KYST, men alligevel lave noget helt andet. Jeg elsker at skabe struktur eller rammer over længere tidsperioder, og er meget glad for at fordybe mig på den måde, men jeg ville også gerne ændre formatet og arbejde videre med nogle af de anamorfisk og land art installationer, jeg har lavet inden for de sidste år.

’Fire Kanter’ er anamorfiske kvadrater – stedsspecifikke installationer – skabt og fotograferet i den bornholmske natur. Jeg vil gå rundt ude i naturen, i skoven, på marken eller langs kysten, og vælge et punkt i rummet. Set fra dette punkt, vil jeg flytte, ændre og bytte tingene jeg finder rundt for at give illusionen af et kvadrat, der ’hænger’ i naturen. Jeg vil sætte mig i naturen og på den måde skabe en tæt og stoflig forbindelse med mine omgivelser.

Da det er et anamorfisk kvadrat, betyder det, at det område jeg arbejder med ikke er kvadratisk i ’virkeligheden’, men kun vil virke kvadratisk fra et bestemt punkt i rummet. Udfordringen er at skabe illusionen i et dynamisk sted ved kun at bruge naturmaterialer. Vinden, temperaturen, niveauforskelle og de formbare naturmaterialer bestemmer, om det er muligt, og om det kan lykkes. Lige nu (midt i januar) har jeg hundredvis af forskellige ideer og steder, men kun mulighed for at prøve at lave nogle af dem.

FK 01

Jeg vil gerne lave mindst en firkant om måneden, men forhåbentlig nå at lave flere. Mit mål er at skabe værker, der beskriver eller afbilder både tidens gang og den mangfoldighed af natur, der findes på Bornholm. Nogle af dem bliver lavet på velkendte steder, andre vil nok ligge mere skjult. Nogle varer kun i få timer, nogle andre meget længere. Men alle de ’fire kanter’ bliver med tiden genoptaget af naturen.

Jeg vil prøve at skabe disser naturskulpturer med så lidt brug af værktøj som muligt – kun mit kamera og kamerastativ, hvis det overhovedet er muligt. Jeg vil dokumentere processen undervejs, når den er færdig, og måske efter værket begynder af forsvinde ind i naturen igen. Disse billeder bliver delt på Instagram, Facebook og bloggen på min hjemmeside. Måske maler jeg selv de fire kanter i virkeligheden. Måske vil jeg prøve at skrive en bog eller lave en udstilling om projektet i 2022, og jeg kunne godt tænk mig at udstille nogle af ideerne og skitserne. Men måske alligevel ikke – det er et personligt og selvfinancieret projekt, som måske også forsvinder med tiden.

FK 01 – og tre dage efter…

’Fire Kanter’ er for mig en anden måde at skabe en forbindelse med den bornholmske natur. At være i landskabet og at flytte tingene rundt – jeg kan ikke undgå at blive engageret på en dyb og betydningsfuld måde. Landskabet selv giver materialerne, værktøj, motiv og sted – kunsten er inde i det, der bliver afspejlet.

One thought on “FIRE KANTER

Comments are closed.