LAND 16 – Hellig Hågen til Ølene, 21.04.23

This blog in English here

LAND 16 Daggry. For en gangs skyld havde jeg sovet godt, vejrudsigten var fantastisk, og jeg var spændt på at se, hvad dagen ville bringe. Skoven genlød af fuglesang og dagen virkede lovende. Jeg malede solen, der stod op bag grantræerne, og en trane trompeterede lige pludselig i nærheden; dens utroligt høje kald genlød gennem den kolde og stille morgenluft.

Sunrise, Anhoj plantage

Jeg satte kursen mod nord gennem plantagen og ankom snart til Dynnedalmose, hvor et ret forladt udsigtstårn kiggede ud over mosen. Dele af plantagen var blevet fældet, afgræsset og ’rewilded’, og resten af ​​dagen gik jeg gennem tavs og mørk plantagemonokultur, og lyse områder fulde af lys, fuglesang og insektliv.

Jeg fulgte Øleå-stien, forbløffet over, at jeg aldrig havde besøgt dette vidunderlige sted før trods så mange år på øen. Flere gange fløj en svaleklire ud fra de sumpede kanter, der grænsede op til åen, vrede over at jeg havde forstyrret deres fred.

Øleå sti, Poulsker plantage

Op ad dagen blev der varmt, og for det først gang på en LAND tur tog jeg hue, handsker og jakke af. Jeg gik mod vest igen, ind i plantagen, og prøvede at fange sollyset stråler gennem skoven.

Jeg vendte sydpå og derefter østpå gennem skoven. Jeg så ikke et eneste menneske. Ikke for første gang blev jeg slået af forskellen mellem stier og veje på kortet – og virkelighed. Jeg fulgte ældgamle hjulspor. Flere citronsommerfugle og en sørgekåbe fløj rundt i solen, og jeg nåede at lave nogle hurtige skitser. Selv en skovskade blev siddende lang tid nok, til at jeg kunne nå at skitse den.

Jeg havde en aftale med Wilhelm fra TV2 Bornholm, og vi brugte et par timer på at filme. Da vi var færdige, var solen ved at sænke sig, og jeg havde stadig et stykke vej at gå. Jeg satte fart på og gik ad stille stier og skovstier mod Ølene.

Mod Vibebakke

Jeg nåede dagens mål: fugletårnet ved Ølene, og kikkede ned på Bornholms største moseområde – en fantastisk fuglelokalitet og et mekka for ynglefugle. En meget sen stor tornskade sad på en gren med lyset bag sig.

Stor tornskade

Med jævne mellemrum blev freden brudt af rasende viber, der akrobatisk konfronterede ravne eller rørhøge, mens de passerede forbi. Nedenfor tårnet blev grupper af græssende grågæs fulgt af deres nyudklækkede gæslinger. Vadefugle gik efter mad, og tornirsk og stære samledes for at sove.

Udsigt fra fugletårn, lav sol

Jeg sad og nød udsigten, mens solen langsomt gik ned bag træerne. Det var endnu en lang dag fyldt med utallige oplevelser. Jeg var fuldstændig udmattet og samtidig opløftet.

Solnedgang, Ølene

LAND 16

VEJRET– Solskin hele dagen. Temperaturer 6-16 grader. Vind 5m/s fra øst. Timer med nedbør: 0 timer. Timer med sol: 14,5 timer.

STOP MED BIVVY – 0

GIK – 16.88 km

DAGEN VAREDE – 14 timer og 33 minut

SNAKKEDE MED – 1

FUGLE SET OG HØRT – 49 arter: 8 nye (skeand, hvidklire, svaleklire, tinksmed, landsvale, stor tornskade, jernspurv, misseldrossel, indtil videre = 82 arter)

LÆRT PÅ VEJEN – at det er svært at bestemme hvor meget tøj jeg skal have med – jeg havde for lidt på om morgenen og for meget om dagen

I MIT HOVEDE – havedammen. Hjerte og helbred.