LAND 13 – Stenseby til Skt. Peders Kirke, 01.04.23

This blog in English here

LAND 13 Overskyet, med en bidende kold vind. Træt og søvnig, jeg var ikke ’in the zone’ og jeg gik ind i det råt Bornholmsk kulturlandskab.

Udsigt fra Fredenlundsvej, mod øst

Det hjælp rigtig meget at være udenfor og mit humør lettede. Jeg gik ind i en lille bøgskov for at spise lidt morgenmad, og jeg blev muntret af synet af de små skud af anamoneblade, som brød gennem de døde blade.

Anemone skud

Jeg gik videre på en smal snoet vej gennem en del af Bornholm, jeg aldrig havde besøgt før. Igen søgte jeg ly i løjet af en skov, og igen malede jeg den blyholdige himmel, den tunge jord, de nøgne træer, gårdene og siloer.

Nørregaard, set fra Brandskov

Jeg snublede videre, stødt af vindstøden på ryggen, og så, hvad der så ud til at være en lille forladt gård langs en uryddet vej. Inde i det faldefærdige og smuldrende stuehus lå en solsorterede på en hylde i det gamle køkken. Glad for at være ude af vinden slog jeg lejr og brugte et stykke tid på at fange den ret flamboyante bunke af foldede tapeter i hjørnet af den gamle stue.

Stuen, Åvang

Jeg forsatte og gik gennem Pedersker, med de fine huse på hovedgaden. For ikke så længe siden ville der have været snesevis af lokale butikker, et mejeri, togstation og en stort set selvforsynende økonomi på landet.

Mos, Pederske skov

Jeg gik sydpå og holdt en pause ved Stenebjerg, en charmerende lille dysse fra den yngste stenalder.

Stenebjerg

Sent om eftermiddag, brød solen endelig gennem skyerne. I læ med solen på ansigtet, jeg havde det ret…varmt.

Lille Loftsgaard, seen from Østre Sømarksvej

Den sidste del af rejsen tog mig ned tættere på havet igen. Et område lige nord for Stransmarksvejen var blevet braklagt eller ’rewilded’, og det bugnede af dyreliv. Traner fodres sammen med råvildt og harer til et kor af energisk lærke-sang. Årets første rørhøg, der for nylig ankom fra varmere himmelstrøg, flagrede forbi.

View east from edge of Baunevej

Til sidst nåede jeg til Peders kirke – endnu e vidunderlig bornholmsk kirke, der sad synligt i det flade landskab. Frosset af den kolde vind, kæmpede jeg for at fange de sidste stråler fra den nedgående sol. Det havde været en god dag.

Peders Church, sunset.

LAND 13

VEJRET– overskyet om formiddag, sol om eftermiddag. Temperaturer 3 grader. Vind 11 m/s fra nordøst. Timer med nedbør: 0 timer. Timer med sol: 3.5 time.

STOP MED BIVVY – 1

GIK – 14.99 km

DAGEN VAREDE – 12 timer og 55 minutter

SNAKKEDE MED – 0

FUGLE SET OG HØRT – 41 arter: 2 nye (kvækerefink og rørhøg , indtil videre = 70 arter)

LÆRT PÅ VEJEN – jeg fandt på en ny måde at rejse tarpen

I MIT HOVEDE – heldigvis ikke så meget biogas. Jeg så frem til at spille wingers med min familie.