LAND 12 – Slusegård til Stenseby, 24.03.23

This blog in English here

LAND 12 Dagen startede dårligt: Jeg ankom til Slusegård lige før solopgang men havde glemt min rygsæk og måtte køre hjem igen for at hente den. Jeg var næsten en time forsinket, da jeg endelig begyndte at gå. Det regnede og jeg fandt hurtigt et sted ved siden af vejen mellem nogle træer, hvor jeg rejste min ’bivuak’. På en mark overfor lyste et par fjerntliggende gravænder op mod den kedelige og bløde mark.

Gravænder på marken

Jeg satte kursen nordpå mod Rispebjerg gennem et åbent kulturlandskab og en sjældent besøgt del af Bornholm. Gentagne gange blev mine øjne draget af de gårde, store som små, der spredte sig over landskabet.

Bjerregård

Jeg gik lidt på Søndre Landevej, men ofte holdt jeg mig til småveje. Til sidst ankom jeg, helt gennemblødt, til Sct. Povls kirke, en vidunderlig smuk og velholdt kirke, som ligger fyrtårnsagtigt i landskabet. I læ af dens tykke hvidkalkede vægge sad jeg og malede udsigten.

View from Pouls Church, looking north

Jeg fortsatte mod vest og ankom til Ringeborgen, hvor der for fem tusinde år siden havde der været et soltempel – en række cirkulære stolpebyggede anlæg kaldet woodhenges.  Senere, i jernalderen, var stedet Bornholms største forsvarsværk med kæmpe volde og fæstninger. Et af soltemplerne er blevet genskabt, og herfra er det muligt at værdsætte stedets strategisk position med imponerende udsigt over det omkringliggende område, nu domineret (i hvert fald i min nuværende sindstilstand) af industrielle svinefarme og siloer.

Ringeborgen, med Bjerregård i det fjerne

Regnen blev endelig blæst væk og erstattet af en strålende sol og blå himmel, men vinden blæste endnu stærkere end før. Himlen blev pludselig fyldt med den uophørlige trilling af sanglærker. Noget (en vandrefugl?) skræmte flokke bestående af måger, krager, stære og viber – et stribe af konfetti-panik der eksploderede fra markerne og trillede og svævede rundt, stødt af vinden.

Udsigt mod nord fra Stensebyvejen

Jeg fandt læ i en lille fyrretræsplantage.

Bønnestenene, set fra fyrretræerne

Langs de smalle landeveje blev jeg tiltrukket igen og igen af de kæmpe geometriske former af industrilandbrugsanlæg og grisestalde.

Da solen nærmede sig horisonten gik jeg gennem den lille landsby Stenseby. For nylig var de lokale gået sammen om at købe og rive en nedlagt bygning ned, som de havde erstattet med et fælleshus, som lokalsamfundet kunne samles i – ‘Stenseby Centrum’ erklærede det stolte skilt.

Jeg gik lidt videre og lavede den sidste skitse, før jeg, heldigvis, blev hentet og kørt tilbage til min bil.

LAND 12

VEJRET– regnvejr om formiddag, sol om eftermiddag. Temperaturer 8 grader. Vind 6 – 10 m/s fra syd og vest. Timer med nedbør: 5 timer. Timer med sol: 4 time.

STOP MED BIVVY – 1

GIK – 17.57 km

DAGEN VAREDE – 11 timer og 50 minutter

SNAKKEDE MED – 2

FUGLE SET OG HØRT – 37 arter: 3 nye (tornirsk, sangdrossel og hjejle, indtil videre = 68 arter)

LÆRT PÅ VEJEN – husk altid en ekstra blyant

I MIT HOVEDE – igen den planlagt biogas udvidelse – alle de ting jeg skulle havde sagt til TV debatten. Jeg optog mine tanker og argumenter på min mobil, og det hjalp lidt, men jeg ville ønske, at jeg kunne droppe det, når jeg er ude at gå.