LAND 11, Bro Odde til Slusegård, 17.03.23

This blog in English

LAND 11 LAND-projektet kræver mere og mere af mig fysisk set, når solen står tidligere op, og dagene forlænges, men er et meget velkomment pusterum – det omdrejningspunkt, som ugens rytme hviler på.

Jeg startede dagen ved stranden ved Bro Odde, og blev mindet om både lighederne og forskellene med LAND og mit KYST projekt for fem år siden. Syd-vinden kastede bølgerne på stranden, og jeg nød kystens forfriskende vildskab.

Udsigt fra bænken ved Bro Odde

Jeg måtte videre, og jeg gik ind i landet. Jeg kom forbi en gård med nogle smukke og nysgerrige heste. De var nok ikke så vant til at se forbipasserende så tidligt om morgenen.

Jeg kom ind i det skovklædte sommerhusområde, der strækker sig langs Bornholms sydlige kyst. For at imødegå den omsiggribende og ødelæggende sandflugt blev der plantet skovfyr midt i 1800-tallet, og siden da, er der blevet bygget hundredvis af sommerhuse inde imellem træerne.

Dybt inde i skoven udforskede jeg de to enorme kanonstillinger bygget af de tyske besættelsestropper under Anden Verdenskrig. Batteriet var oprindeligt planlagt til at huse to 38 cm kanoner med en vægt på 110 tons hver, og skulle spærre Østersøen for den sovjetiske flåde. De blev dog aldrig færdige, og ligger nu og forfalder næsten skjult af træerne.

Kanonstilling G4

Mos og bregner dækkede de graffiti-beklædte betonvægge, mens rødder kvalte fundamenterne. Jeg blev mindet om glemte templer generobret af regnskoven i Sydøstasien. De koncentriske cirkler på våbenopstillingen mindede mig især om Borobudur-templet på Java, Indonesien. Men batteriet var imidlertid et tempel for vold – en påmindelse om både menneskets grusomhed, men også om naturens evne til at komme tilbage og hele alle vores sår.

Kanonstilling G3

Jeg gik videre og tilbage til markerne og åben himmel. Det føltes godt at være ude i det fri igen og bevæge mig gennem landskabet.

Udsigt til Paradisbakkerne fra Tjørnebyvejen

Til sidst gik jeg tilbage i fyrreskoven og sommerhusområdet. Jeg forsøgte at fange farverne i birke- og fyrreskoven, lyngen og sandet, men jeg var træt, og jeg kæmpede for at koncentrere mig og fokusere.

Kyst stien ved Sandvejen

Jeg sluttede dagen af ved Slusegaard, hvor vandmøllen blev spejlet i den rolige mølledam.

Mølledam, Slusegård

LAND 11

VEJRET– skyet det meste af dagen. Temperaturer mellem 3 og 8 grader. Vind 5 – 8 m/s fra syd. Timer med nedbør: 0 timer. Timer med sol: 1 time.

STOP MED BIVVY – 0

GIK – 15.68 km

DAGEN VAREDE – 11 timer og 59 minutter

SNAKKEDE MED – 0

FUGLE SET OG HØRT – 36 arter: 2 nye (blishøne og hættemåge, indtil videre = 66 arter)

LÆRT PÅ VEJEN – ingenting

I MIT HOVEDE – Hele dagen kæmpede jeg med IKKE at tænke på biogas, tv- og radiointerviews, borgermødet, debat på TV2 på onsdag osv., osv.