
LAND 10 Daggry ved Bodils Kirke. Forude strakte ’sydlandet’ sig ud i det fjerne. Himlen var grå og mørk, mit humør endnu mørkere.

Jeg gik sydpå, den bidende kolde østenvind blæste over de frosne marker. Landskabet føltes en lille smule anderledes. Markene var store, kedelige og flade, vejene var smalle og lige.



Jeg stoppede ved siden af vejen i ly af en lille murstensbygning – det gamle vandværk. Klemt inde mellem to enorme industrigårde og et stort solcelleanlæg er der et lille uopdyrket område – alt hvad der er tilbage af et meget større eng- og vådområde, der engang dominerede dette område. Drænet og intensivt dyrket blev denne lille mark lagt brak i 90’erne og var nu fyldt med liv. Rådyr og hare græssede sammen med gæs; hulduer, stære og viber fræsede rundt, mens en fjeldvåge og en rød glente kredsede ovenover på jagt efter gnavere. Jeg gik videre mod syd. Solcellerne lignede en mærkelig geometriske sø i det fjerne.



Jeg gik videre sydpå.Solcellerne ligende en kæmpe geometriske sø i det fjerne.

Jeg ankom til udkanten af Hundsemyre, et af Bornholms vildeste områder – over 50 hektar med sø, sump, skov og krat. Da jeg kom ind, fløj skræppende grågæs væk, deres vingespidser lavede en hvinende lyd. Om få dage lukker reservatet for ynglesæsonen, og jeg følte mig som en ubuden gæst. Noget af stien var fyldt med vand, men mudder og vandet var frosset til, hvilket gjorde det lettere for mig at gå rundt derinde. Rød el, pil og birk dominerede, og den mørke sump føltes vidunderligt forsømt.

Skarver og ænder samlede sig i læ for vinden eller forberedte sig på at bygge rede. Jeg var virkelig glad for at se en lille flagspætte, min første gode observation på Bornholm i over 10 år. Mit humør steg en del.



Efter jeg gik ud fra fuglereservatet, tegnede jeg nogle dejlige skotskhøjlandskvæg.


Jeg gik videre, ude af stand til at stoppe længe ad gangen på grund af kulden. Jeg gik gennem udkanten af Snogebæk, og fortsatte, over markerne og småvejene og forsøgte at holde varmen. Jeg kunne høre havets brusen.

Da himlen begyndt at blive mørkere, lavede jeg endnu et maleri, inden jeg gik langs Turistvej og ankom til Bro Odde, kysten, hvor det frådende hav væltede ind på stranden.

LAND 09
VEJRET– skyet hele dagen. Temperatur mellem 0 og 1 grader. Vind 3 – 5 m/s fra øst. Timer med nedbør: 0 timer. Timer med sol: 0 timer.
STOP MED BIVVY – 0
GIK – 14.08 km
DAGEN VAREDE – 11 timer og 15 minutter
SNAKKEDE MED – 1
FUGLE SET OG HØRT – 43 arter (!): 11 nye (Lille flagspætte, huldue, svartbag, fjeldvåge, stor skallesluger, troldand, krikand, gravand, bramgås, blisgås, knopsvane, indtil videre = 64 arter)
LÆRT PÅ VEJEN – jeg skulle have taget min ’tarp’ med – selv om det var tørt, jeg kunne godt have brugt lidt læ.
I MIT HOVEDE – Biogas, greenwashing, den ’grønne omstilling’, biodiversitet, landet, LAND… Jeg tænkte på en artikel, jeg lige havde læst om en gåtur fra Kannikegård til Bodilsker i 1851. Se her https://www.bornholmerting.dk/bibliotek-bornholms-historie/aeldre-topografiske-beskrivelser/reise-paa-bornholm-1851/
Lidt mere info om engen – https://367ture.dk/ture/den-baltiske-issoe/kjoellergaardskaeret/
