LAND 04 Østermarie kirke til Lyrsby skov, 27.01.23

This blog in English here

LAND 04 Kirkeklokken slog otte gange. Bag skyerne var solen steget op over horisonten, og jeg begyndte at gå – først gennem Østermarie, og så østpå over markerne og mod havet. Måske var det på grund af vejret eller fordi det var så tidligt om dagen, men jeg bemærkede en bestemt stemning af en form for pionerånd i byen og området omkring Østermarie. Små gallerier, sjove butikker med gamle ting og sager, fine gamle landejendomme og kæmpe grisestalde. Alle var bare i gang med hvert sit.

Some boats, just outside of Østermarie

Solen kæmpede for at komme frem bag de tykke striber af vandrette skyer lavt over horisonten. Nordøstenvinden føltes meget kold. Jeg lavede en del små skitser og prøvede at fange, hvordan himlen, træer, marker og havet spillede sammen. Nu og da brød solen igennem skyerne og kastede et blændende lys over landskabet.

Jeg gik gennem en lille skov i hvis læ, jeg hvilede et stykke tid. En duehøg skød forbi, øjeblikkeligt efterfulgt af den forskrækkede klapren af skovduer, der fløj af sted i panik. Jeg sad på bænken foran ’Herolds eg’ eller ’Nøgleegen’ med en fantastisk udsigt over landskabet. Ifølge traditionen står træet vagt om Kofoedsgård, og træet gemmer nøglen til gårdens lykke.

View from the bench, Herolds Oak

Ved siden af træet lå et lille forladt hus. Husets have var fuldstændig tilgroet, og flere træer var væltet ned over taget, men det var stadig muligt at gå lidt rundt indenfor. Bunker af døde blade, fuglereder og mumificerede rotter lå på de rådne gulvbrædder og i vindueskarmen. Stedet var fredeligt og stemningsfyldt, og jeg kunne ikke lade være med at forestille mig de mennesker, som havde boet der tidligere, og fundere over tidens gang. I den gamle have fandt jeg årets første vintergækker.

View from the kitchen

Jeg gik videre gennem landskabet, glad for at være udenfor og i bevægelse. Jeg nåede broen over Gyldenså ved Gyldensgård, hvor jeg havde hørt, at man havde set en vandstær. Desværre var fuglen ikke at se, men jeg fandt et smukt og gemt sted ved siden af åen og prøvede at fange vandet mens det løb over granitblokkene. Mit første forsøg blev alt for detaljeret; mit andet, udført på en brøkdel af tiden, var lidt mere vellykket.

First one
Second one

Dagen var ved at være slut, og jeg havde stadig mange kilometer at gå. Jeg gik mod vest igen, først på Svanekevej, og nåede endelig Louiselund, hvor der står over 50 bautasten i en bøgeskov. Jeg havde desværre ikke tid til for alvor at sætte pris på stedets særlige stemning ud over at lave en hurtig skitse, inden jeg gik videre gennem Lyresby Skov og videre til solnedgang og min kone og hund, der ventede i bilen.

LAND 04

VEJRET– overskyet med lidt sol. Temperatur mellem 1 og 3 grader. Vind 8 m/s fra nordøst. Timer med nedbør: 0 timer. Timer med sol: 1 time.

STOP MED BIVVY – 0

GIK – 13.36 km

DAGEN VAREDE – 8 timer og 31 minutter

SNAKKEDE MED – 1 (jeg mødte en anden vandringsmand og snakkede lidt med ham)

FUGLE SET OG HØRT – 32 arter: otte nye (gråspurv, stillids, vindrossel, sjagger, tyrkerdue, tamdue, duehøge, gråsisken) indtil videre = 43 arter)

LÆRT PÅ VEJEN – Jeg prøvede nye handsker af, de var ikke gode

I MIT HOVEDET –Downton Abbey, ‘Over and over’ af Hot Chip, min svigerfar, mine børn, orm, og – altid lige under overfladen – Biogas.