LAND 03 – Studeby til Østermarie kirke, 20.01.23

For English version, click here

LAND 03 Ved solopgang, på hjørnet af Studebyvej og Flæskedalsvej, pakkede jeg mine ting ud og hørte – for det først gang i år – lyden af tranen. Cirka et hundred meter væk gik en enkelte trane på en mark og trompeterede til himlen en gang i mellem.  Tranens sørgmodige kald forfulgte mig i flere timer, mens jeg gik mod øst, hvor jeg kunne høre dens kald over de frosne marker og gennem den kolde og stille luft.

Dagen var næsten vindstille, tør og temperaturen lå lidt over frysepunktet – perfekt tegnevejr. Hele ugen havde jeg kæmpet med oliemaleriet i atelieret, og jeg glædede mig til at være ud i landskabet med akvarellerne. Himlen var tung og grå, de gennemblødte marker var mørkebrune, okker og mørkegrønne. Alle regnvandet fra den seneste uge havde samlet sig på markene som is.

Flæskedalsvej, looking North
Studebyvej, looking North

Jeg gik mod øst på Flæskedalsvej, en smal og meget stille vej, der løber mellem små gårde, landejendomme og bondeskove. Jeg gik ind i en privat skov, der virkede til at blive besøgt meget sjældent. Jeg fokuserede på lydene – skovskadens hæse skrig, flagspættens ’tjåp-tjåp’ og musvågens karakteristiske mjaven – men der var lange perioder uden lyde, og stedet føltes meget stille og gemt væk.

Looking North from the corner of Åløsevej and Flæskedalsvej

Senere gik jeg over Almindingsvej og mod syd igen langs den østlige kant af Almindingen – Bornholms største skov og et sted jeg kommer til at besøge flere gang i løbet af året. Inde i skoven spiste jeg lidt mad og kikkede på markerne gennem træerne.

From the wood, looking East

På trods af vejrudsigten lovning om tørvejr havde der været sne, slud og regn om formiddagen, og nu begyndte en fin støvregn at falde. Jeg gik mod øst igen gennem et mere åbent landskab med større marker og mindre skove. Mens vejret blev dårligere, blev jeg mere og mere sur, og mit blik blev fanget af de kæmpe siloer, mobilmastere, og enorme grisestalde der dominerede horisonten.

Ellebygård, from Kirkeskolevej

Til sidste nåede jeg mit endepunkt – Østermarie kirke. Jeg gik rundt om den fine og velholdte kirkegård, og sad lidt inde i apsis af den gamle forfalden kirke, hvorfra jeg godt kunne se tårnet på den nye kirke. Snart efter ringede klokken solen ned, og min dag var færdig.

From the apse of the ruined church

LAND 03

VEJRET – Overskyet: perioder med sne, slud og regn. Temperaturer mellem 0 og 2 grader. Vind 4 m/s fra sydvest of vest. Timer med nedbør: 3. Timer med sol: 0.

STOP med BIVVY – 1

GIK – 10,30 km

DAGEN VAREDE – 8 timer and 6 minutter

SNAKKEDE MED – 0 (mener ikke jeg så et eneste levende menneske, undtagen bilister og et par cyklister)

FUGLE SET OG HØRT – 26 arter: Seks nye (canadagås, trane, skovsneppe, grønsisken, fuglekonge, træløber, total indtil videre = 35 arter)

LESSONS LEARNED – hvis snoren, der holder joggingbukserne oppe, bliver fuld af knuder, så vent ikke med at løsne dem til næste gang, du skal på toilettet

I MIT HOVEDET – om formiddagen, Downton Abbey (aaagh!), ‘Song 1’ af Superbandet, mine børn i Nepal, Paris og København – om eftermiddagen, Biogas, intensivt landbrug, miljøforurening, individ mod staten og virksomheder, greenwashing, kapitalisme, vækst, erstatning, equitable society, og meget mere…