LAND

To read this page in ENGLISH see here

LAND er navnet på et nyt projekt, som jeg arbejde på gennem hele 2023. Baseret på mine tidligere projekter KYST (2018) og ERTHOLMENE (2021), bliver LAND også en opdagelsesrejse gennem tid og rum.

Ligesom KYST projektet, bliver LAND en vandretur rundt på Bornholm i 52 etaper, altså en tur en gang om ugen gennem hele året. Hver tur sker om fredagen og starter ved solopgang og slutter ved solnedgang, uanset hvor dårligt vejret bliver, og hvor lang dagen er. Jeg starter turen der, hvor jeg sluttede turen ugen før, og maler, tegner og observerer under turen.

KYST projektet var en tur langs Bornholms kyst, så tæt på vandet som muligt, men her går jeg indenøs, over marker, på stier, og gennem skove. Min rute rundt på øen vil gå med uret, nogle gange ind mod midten af øen og nogle gange tættere på kysten (ruten er ikke helt klar endnu!)

LAND begyndt på fredag den 6. januar 2023 på stranden ved Saltuna, hvor Kelse å udmunder i havet. Hvis man ser Bornholm som et kæmpe ur, så er dette punkt lige akkurat 180 grader overfor der, hvor jeg startede KYST ved Rønnes havn. Kelse å er en del af en sprækkedal, der løber hele vejen til Ekkodalen, og på den måde er den den perfekte ’vej’ ind til Bornholms hjerte.

På hver tur bevæger jeg mig langsomt gennem landskabet og indsamler mine oplevelser. Hver tur er en historie om en dag, om skiftende lys og vejr, og om solens rejse hen over himlen. De samlede ture bliver en historie om et år, og hvordan jeg oplevede dets gang.

I modsætning til KYST projektet, vil jeg dog ikke begrænse mit kreative output til den ene dag. I forbindelse med KYST blev det hele lavet på selve dagen, i felten, mellem solopgang og solnedgang. Med projektet LAND tillader jeg mig dog mulighed for at bruge resten af ugen (lørdag til torsdag) på at skabe et yderligere værk i atelieret, baseret på skitser, malerier og minder fra turen. Dette værk bliver et oliemaleri – et medie som jeg har stor respekt for men meget lidt erfaring med.

Udsigt over markene, Myreby, 2022

På en måde vil LAND så, udover at dokumentere min rejse rundt på øen gennem året, også dokumentere hvordan jeg arbejder på en helt ny måde og med et nyt medie, og for en som mig – som er vant til at arbejde udenfor og besat af direkte observation – er det både spændende og skræmmende. De livlige streger og den energi man får, når man arbejder udenfor, kan nemt blive dæmpet når man arbejder videre i atelieret. Jeg synes selv, det er svært, og næsten umuligt, at udtrykke de autentiske oplevelser fra naturen, når man er skilt fra den i tid og rum. Ikke desto mindre er mulighederne uendelige, når man arbejder i atelieret, og jeg glæder mig rigtigt meget til at dokumentere udvikling af min arbejdsproces gennem året.

Jeg er fascineret af, hvordan vi opfatter verden, og hvordan vi forbinder os selv til vores omgivelser når vi kikker – virkelig kikker – på dem. Jeg er ligeså fascineret af, hvordan vi reagerer under denne observationsproces, og forholdet mellem den objektive, fysiske observationshandling, og den subjektive fortolkningshandling. Ved at fjerne denne subjektive handling fra den tid og det rum, hvor den blev skabt, og at flytte den til et nyt sted og en anden tid – og samtidig tackle emnet i et andet medie – skaber jeg forhåbentligt et nyt og spændende kreativt arbejdsmiljø for migselv.

Læse å om vinteren, 2021

Den allersidste tur sker fredag den 29. december, hvor jeg slutter af tilbage på stranden ved Kelse å, samme sted som jeg havde startet et år tidligere. I det forgangne år, vil jeg have gået igennem et kulturlandskab med marker, stier og skov, over geologiske forkastninger, og set fugletræk, løvspring og snefald.

De interaktive elementer af projektet bliver opdateret ugentligt. Stregen, som jeg tegner med mine fodspor, bliver optaget på min mobils GPS og uploadet på dette kort.

På min instagram og Facebook uploader jeg billeder fra turen, mens jeg går. Senere på ugen skriver jeg en kort blog på min hjemmeside hvor jeg samler op på min tur, værkerne jeg lavede på dagen, og mine opdagelser på atelieret. Dette interaktive og sociale aspekt af KYST projektet blev meget stort og vigtigt for mig, og jeg ser frem til at dele mine oplevelser i løbet af året.

Værkerne lavet i felten om fredagen, samt de 52 ugentlige værker lavet i atelieret, bliver forhåbentligt vist frem på en udstilling eller flere udstillinger, og måske kommer der en bog til – men det ligger langt ude i fremtiden. Lige nu glæder jeg mig til at begynde endnu en rejse rundt på mit adopterede hjem, og at lære nye og gemte steder at kende.

Ekkodalen, juni 2021

Ben Woodhams, November 2022