LAND 02 – Skrullevej til Studeby, 13.01.23

This blog in English here

LAND 02 efter sidste uges kolde start var jeg lettet over at vejrudsigten lovede en dag med tørvejr og lidt sol. Jeg gik langs den stille landevej mens solen steg op over skyerne og kastede et gyldent lys over de gennemblødte marker.

Skrullevej mod syd

Jeg drejede fra ved Risenholmvej og fandt et mere beskyttet område med nogle kæmpe sortpoppel træer ved siden af den snoede vej. Jeg gik op ad stien mod Risen, en lille skov som var engang en del af det meget større skovområde på det østlige Bornholm. Dybt ind i skoven stødte jeg på Bøgebjerg, en større samling af gravanlæg fra bronzealder, jernalder og vikingetid. På toppen var der stenkiste og bautasten – ikke særligt imponerende i sig selv, mens stedet emmede af en smuk og fredfyldt stemning. Jeg havde stadigvæk ikke set et eneste menneske.

View from the top of Bøgebjerg

Fra Åløsevej havde jeg håbet på at fortsætte ind i Kløvedal, men et skilt fortalte at skoven var lukket pga. jagt. Jeg gik tilbage ind i skoven og sad ved kanten af en lille å. Jeg havde aldrig været der før. Og jeg bestemte mig for at vende tilbage en anden gang.

Small stream in Risen

Jeg gik videre mod nord langs den stille landvej. Jeg begyndte lige så småt at genkende rytmen af det Bornholmske kulturlandskab – markerne både pløjet og upløjet: brun og grøn, bondeskov, gavlene i det fjerne, industrigårde med kæmpe siloer. Jeg tænkte på, hvordan kulturlandskabet altid har været under forandring og på vores forbindelse med jorden. Jeg tænkte på forskellen mellem LAND og KYST.

Til sidste vendte jeg om og gik langs cykelstien over markerne og ind i et lille skovområde, hvor den megen regn, vi har haft på det seneste, havde oversvømmet nogle enge. Meget få fugle, og ingen af dem sang. Da jeg nærmede mig det sted, hvor jeg skulle hentes, blev jeg belønnet med en kort og intens solnedgang.

Some strange fungi growing on an old tree stump

LAND 02

VEJRET – Blæsevejr med sol. Temp omkring 6 grader. Vinden 10 – 15 m/s fra SV og V. Timer med nedbør 0, timer med sol, 5.

STOP med Bivvy – 1

GIK – 11.14 km

DAGEN VAREDE – 7 timer og 45 minutter

SNAKKEDE MED – 1

FUGLE SET OG HØRT – 23 arter: fem nye (halemejse, stor flagspætte, kernebider, skovspurv, rød glente, grågæs) 28 arter i alt.

LÆRT PÅ VEJEN – Min klapstol synker i mudder, så snart jeg sidder på den. Den skal ordnes.

I MIT HOVEDET – Biogas. Jeg tænkte tit på mit yngste datters rejse til Nepal på lørdag – alene…  .

Hit the ‘follow’ button below to receive weekly LAND blogs through 2023