KYST 46 – fra Risebæk til Lilleå, Sose Bugt – fredag den 16. nov. 2018

To read this KYST 46 blog in English, see here…

se her for introduktion til KYST projektet

KYST 46 Fra parkeringspladsen gik jeg over plørede marker til Risegård, hvor jeg skulle starte turen. På trods af den dårlige vejrudsigt, var himlen fuldstændig klar og pålandsvinden var ikke for kraftig. Den lille hvidtjørn jeg havde malet sidste uge havde tabte alle sine blade, og jeg kikkede på de dramatiske silhuetter af træer og buske mod de smukke farver på den lysende himmel.

cof

Jeg gik ned til kysten og fortsatte mod vest, indtil jeg ankom til udmundingen af Risebæk. Derfra gik jeg ind i skoven langs den tørre bæk hele vejen til det lille vandfald, hvis tilstedeværelse skyldes grænsen mellem den mere modstandsdygtige dicellograptusskifer og det blødere ler fra den yngre kågerødformation. Det er en meget lille geologisk detalje, og vandfaldet var blot en piblen, men det føltes alligevel fantastisk at være alene i skoven omringet af fysiske tegn på tidens mange lag.

cof

Jeg pakkede mine ting og gik ned til stranden igen mod vest, med vind og solen i ryggen. Jeg gik langs en meget dynamisk kyststrækning, med ler, siltsten, sandsten og skifer. I vandet lå der en meget blandet samling af større rullesten af granit og sandsten, i alle mulige forskellige farver og former.

cof

På min højre side var der rødt og grønt ler i skrænten, nogle gang mellem lag af sandsten eller skifer. Nogle steder var skrænten høj og nærmest lodret, med huller fra digesvaler, andre steder var den under kraftig nedbrydning. Jeg tænkte på de uttalige gange, jeg havde gået langs denne kyststrækning, og hvordan den virkede forskelligt hver gang på grund af vejret eller efter stormvejr. Jeg tænkte på påvirkningerne fra vind og bølger, skuren og afskrabning fra gletsjer, bevægelse og forskydning af kontinentalplader, underjordisk tryk og varme – tid og energi i sekunder, dage, år og årtusinder.

cof

Jeg gik videre og stoppede så under M60-en for at få lidt læ og spiste lidt. Her samlede jeg et tilfældigt udvalg af små rullesten og lavede nogle farvestudier. Selv om farverne, teksturer og mønstrene var vildt forskellige, virkede det alligevel, som om det var en eller anden harmoni i det hele.

cof

Den korte dag var ved at forsvinde, og jeg gik videre langs strækningen ved Sose bugt. Da jeg kikkede tilbage mod der, hvor jeg var startet, virkede farverne meget intense og varme på grund af den lave vintersol.

cof

Jeg nåede endelig den næsten fuldstændigt udtørrede udmunding af Lilleå, hvor jeg sad og kikkede på solen mens den nærmede sig horisonten. Jeg lavede en sidste skitse, kæmpede med fugtigheden, skiftende farver og min træthed, før jeg vendte om og gik hele vejen tilbage til parkeringspladsen ved Risegård.

KYST 46

Vejret = udafbrudt sol hele dagen. Temp mellem 10 og 5 grader. Vind mellem 4 og 7 m/s fra sydøst. Timer med sol, 8,5 timer.

Lært på vejen – jeg en tog større tegneplade med, og var meget glad for det. Sand på bunden af den gummi vandbæger betyder, at den glider af.

Stop med M60 = 1

Gik = 6,37 km

Dagen varede = 8 timer og 27 minutter

Fugle set og hørt = 18 arter (0 ny = 138 arter i alt på KYST turen)

Andre ting = Meget få fugle i dag. Mærkeligt. Men jeg så nogle smukke havlitter, mine først siden foråret, og det mindede mig om årets gang, og hvor tæt jeg er på at blive færdig med KYST projektet.

Snakkede med = 2 ( 1 + 1)

I mit hoved = Birdman (filmen), Shallows (sangen), Tors rejse til New Zealand, BJJ, deadlines… betænksomhed

2018-11-17