KYST 44 – fra Raghammer Odde til Boderne, fredag den 2. november, 2018

To read this KYST 44 blog in English, see here…

se her for introduktion til KYST projektet

KYST 44 Fra parkeringspladsen gik jeg ind i det store åbne område, der hedder Raghammer Odde. Himlen var blygrå og vinden susede ind fra havet. Før jeg gik turen på cirka en kilometer ned til kysten, stoppede jeg under M60en og malede lyngen med birke- og fyrreskov bagved. En stor bil dukkede hurtigt op, og chaufføren spurgte, hvad det var, jeg lavede. M60en må have set mistænkelig ud.

Jeg forlod M60ens ly og gik rundt omkring, gennem spor fra militære køretøjer, over skyttegrave og bunkere. Spredt rundt omkring i området var der sandsække og skudhuller. Farverne var intense, men også her var der kun få fugle.

Skyerne blev skiftet ud med klar, blå himmel og solen skinnede. Jeg nåede ned til stranden, hvor jeg malede solen og bølgerne.

Nogle lystfiskere stod allerede langt ude i bølgerne. Jeg beundrede, hvordan de kunne stå så stille og med stoisk ro holde balancen i den frysende kolde vind og ditto vand.

Jeg pakkede mine ting og gik rundt omkring odden og mod dagens mål, Boderne. Lige efter jeg var begyndt, fløj en lille flok af snespurve lige over mit hovedet og landede i tangen mindre end 20 meter væk fra, hvor jeg stod. En af mine yndlingsfugle. Jeg pakkede hurtig ud og var lige ved at miste næsten alt mit papir i vinden. Da jeg endelig var klar med kikkert og pensler, lettede de og fløj væk. Jeg prøvede at fastholde følesen af deres energi og lette bevægelser – med de hvide vinger og hale- og vingespidser i kontrasterende farver – før billedet forduftede igen (se øverst).

Snart kom de tilbage, og jeg var klar – men de blev kun 30 sekunder, før de fortsatte ned langs kysten.

Jeg gik videre og fandt et dejligt solvarmt sted i læ bag ved klitterne, hvor jeg spiste og drak lidt kaffe. Efter et stykke tid lykkedes det mig at forlade dette skønne sted og gå videre. Jeg gik tilbage til toppen af klitten, hvor jeg satte mig og kikkede på en musvåge, der hang i vinden på jagt efter mus. Frem og tilbage og så stille et øjeblikke, som en kæmpe, brun tårnfalk. Snart efter kom der en til, og jeg gik i gang.

Det gik godt, og musvågerne var gode modeller, men så løb min blyant tør for bly, musvågerne forsvandt og jeg havde en stort, ufærdigt ark papir. Jeg prøvede at husk formen og energien af musvågerne med min pensel, men billedet begyndte til min irritation at forsvinde.

På klitten mod vest havde jeg god udsigt over bugten, med bølgerne der rullede ind, og græs der svajede i vinden. I horisonten bag Boderne havn kunne jeg se Sose Odde (KYST 47) og Arnager (KYST 49), og det gik op for mig, hvor langt jeg var nået rundt om øen.

Jeg fortsatte, denne gang på stranden, hele vejen til Boderne, hvor jeg gik rundt omkring et stykke tid. Solen var skiftet ud med tykke skyer og vinden blæste gennem masterne på de små både, der lå og puffede til hinanden i havnen. Dagen var ved at ende, og jeg var dødtræt, simpelthen tømt for energi. Jeg malede havnen, men var helt udkørt. Solnedgangen var gemt bag skyerne, men til sidst var der lige pludselig en blodrød stribe langs horisonten som lysnede himlen og mit humør.

KYST 42

Vejret = overskyet det meste af dagen, med lidt sol en gang i mellem. Temp mellem 6 og 8 grader (føltes dog meget koldere i vinden). Vind mellem 8 og 10 m/s fra øst. Timer med sol, 9 timer.

Lært på vejen – når M60en skal pakkes ned, løsner man låsen, før man tage pløkkerne op – det fandt jeg ud af efter 44 gange…

Stop med M60 = 2

Gik = 7.78 km

Dagen varede = 9 timer og 32 minutter

Fugle set og hørt = 26 arter (1 ny = snespurv – 137 arter i alt på KYST turen)

Andre ting = Jeg var lidt skuffet over, at der ikke var flere fugle ved Raghammer Odde – der plejer at være rovfugle, tornskader, osv – men så kom snespurvene. Naturen skuffer aldrig nogen side, hvis man bare sidder og venter. Noget dukker altid op.

Snakkede med = 3 ( 1 + 2)

I mit hoved = BJJ. Kunstprojektet på Aakirkeby bibliotek