To read this KYST 45 blog in English, see here…
se her for introduktion til KYST projektet
KYST 45 Hele øen var klædt i tyk tåge, og jeg ankom til Boderne havn lidt sent på den. Solopgangen var under alle omstændigheder gemt bag tågen, og den nye dags begyndelse kunne ikke rigtigt mærkes; der var kun en meget svag lysning, der langsomt blev stærkere. Dagen var vindstille, og der var næsten ingen lyde. Da jeg kikkede mod havet for enden af havnen, gav det en følelse af vægtløshed på grund af manglen på syns- og høreindtryk. En ung fiskehejre, der havde slået sig ned på en vandreblok tæt på havnen, blev dagens først motiv.
Efter hejren var færdig med at pudse sine fjer, satte den sig til rette og kikkede ud i tågen, og jeg syntes den lignede en usoigneret teenager. Det brun-gule nikotinagtige skær på brystfjerene hjalp min fantasi på vej, men jeg modstod fristelsen til at male den med en cigaret dinglende i næbbet.
Jeg pakkede mine ting og forlod havnen og min model. Læså er Bornholms vandrigeste å, men jeg kunne gå over den på stranden helt uden at ændre min gang. Lidt længere mod vest stoppede jeg igen og kikkede mod dagens mål, Risegård. Tågen var allerede begyndte at lette, men luftfugtigheden var stadigvæk høj, og papiret tørrede meget langsomt.
Jeg gik videre, tæt på vandkanten og det hårde sand, og var meget glad for en vindstille dag for en gangs skyld. Stranden var øde og stille, kun lyden af vandet der løb hen over de små rullesten og rødkælkens sørgmodige sang kunne høres. Dagen var fredelig og smuk. Jeg gik op på skrænten og malede de fantastiske efterårsfarver.
Jeg fortsatte et godt stykke tid, men lidt støvregn betød at jeg måtte stoppe og rejse M60en på stranden. Under paraplyen malede jeg den blå-grå juraler, der siver ud til kysten. Lidt længere mod odden kunne jeg se der, hvor ler blev udskibet fra en bro for over 100 år siden. Leret blev gravet ud og skibet til Frederiksholm fabrikken i København, og jeg mødte to fra lokalområdet, der kunne huske, der havde været rester fra broens stolper på stranden i deres barndom. På stranden lå der endnu nogle rustne skinner næsten gemt under sandet.
Jeg gik rundt omkring det åbne område bag ved skrænten, med kirsebær, hvidtjørn og birketræer i fantastiske efterårsfarver. Da jeg kom tilbage til stranden igen, kikkede jeg på de lerlag, der foldes og smuldrer langs kysten, nogle steder stribede og knækkede, og farvet af okker.
Lidt længere mod Risegård blev den grå juraler skiftet ud med og blåt, grønt og mørkerødt ler fra Kågerød formationen, nogle steder lagdelt med gulbrun sandsten. De farverige lerarter og smukke små rullesten på stranden, kombineret med efterårsplanter og -farver, gav et nedtonet og uventet farveorgie (se øverst).
Allerede nu var solen tæt på horisonten, gemt bag skyerne, og jeg gik rundt lige foran Risegård på jagt efter dagens sidste motiv. En lille gul hvidtjørnebusk fangede min opmærksomhed, og jeg gik i gang, træt men tilfreds med dagens udvikling, fuld af de fantastiske farver jeg havde gået i gennem hele dagen.
KYST 42
Vejret = Tåget og overskyet, med støvregn en gang i mellem. Temp mellem 7 og 9 grader. Vind mellem 1 og 2 m/s fra sydøst. Timer med sol, 0 timer.
Lært på vejen – glemt på vejen
Stop med M60 = 1
Gik = 8.45 km
Dagen varede = 8 timer og 51 minutter
Fugle set og hørt = 36 arter (1 ny = vindrossel – 138 arter i alt på KYST turen)
Andre ting = Flere gange trak store flokke af bramgæs over vandet, men vendte så om og fløj tilbage. Jeg tænkte på, om den rødhalsede gås, som har været på Bornholm i de seneste dage, var med i flokken.
Snakkede med = = 4 ( 1 + 1 + 2)
I mit hoved = BJJ, Bornholms idræts- og kulturpris.