KYST 40 – fra Dueodde to Dammebæk (Udegårdsvejen), fredag den 5. oktober, 2018

To read this KYST 40 blog in English, see here…

se her for introduktion til KYST projektet

KYST 40 Jeg gik hele vejen fra parkeringspladsen ved Dueodde langs stien til stranden hvor jeg sluttede for en uge siden. Dagen var mild, men der var en stærk pålandsvind, og jeg havde flere lag tøj på. Solopgangen var fin og flygtig, med farver, toner og kontraster der hele tiden ændrede sig. Jeg gik i gang med det samme.

Himlen var kæmpestor og bølgerne rullede ind og kastede sig op på stranden, hvor tangen lå mellem strand sennep og græsserne. En let støvregn begyndte men varede kun få minutter, og de mørkeblå skyer så bare truende ud.

En næsten konstant strøm af trækfugle fløj mod vest i den stærke modvind. Gæs, ænder, måger og skarver kæmpede over bølgerne, mens store flokke af grønirisker og grønsisken fløj langs kysten. Nogle gang landede de og fouragerede sammen med de energiske ryler i tangen ved vandkanten (se ovenpå). Nogle knortegæs kæmpede med vinden og bølgerne.

Allerede nu, var den positive energi, som jeg havde, da jeg startede på turen, ved at blive skiftet ud med et mere negativt blik på det hele. Jeg manglede et klart fokus, og blev fanget mellem lysten til bare at kikke på fuglene og trangen til at male og tegne. Jeg gik rundt om klitterne og kikkede mod den nye fyrtårn. Et tæppe af den farverige lyng og græs lå oven på sandet. Flere tårnfalke fløj rundt omkring og musede. En lang og elegant fjeldvåge kredsede over fyrretræerne bag klitterne, men blev hurtig afvist af en par sure ravne.

Jeg gik rundt omkring – enormt glad for at være udenfor, men alligevel med en smag i munden af dårlig samvittighed på grund af mine manglede KYST billeder. Stranden var en landskab i bevægelse, med sand og vand i utallige mønstre og teksturer. Nogle steder var sandet holdt fast af rødderne af strandsennep og græsserne, andre steder var den holdt fast af vandet. Der hvor sandet var tørt, blev det blæst af vinden som en dis hen over jordoverfladen. Jeg malede et ark af papir og holdt den over stranden, i vinden. Det virkede som om det fungerede, men da papiret blev tørt igen, faldt sandet bare af sammen med pigmenterne.

Jeg fortsatte langs stranden og kikkede nedad på de fantastiske mønstre skabt af elementerne. Bølgerne havde efterladt bjergagtige streger, der fortalte om deres bevægelse hen over sandet, og skrev bogstavslignende former med tangen ind i mellem strandstenene.

Jeg blev fascineret af klumperne af tang på stranden. Det virkede som om, der var et eller andet system i deres form.

Dagen var løbet bort, og solen stod allerede ret lavt. Jeg gik hurtigt videre hele vejen til dagens mål, Dæmmebæk. Bølgerne var ved at æde kysten, og der lå flere træer på den tynde strand. Det var min først solnedgang, siden jeg havde rundet hammerknuden for mange måneder siden, men jeg kunne ikke lave et ’slicepainting’, fordi jeg ikke havde noget tape tilbage. I stedet malede jeg mellem træerne, fra venstre til højre, mens himlen blev først orange, og så blodrød. Da solen var forsvundet, gik jeg tilbage langs den ensomme kyst, hele vejen til bilen ved Dueodde.

KYST 40

Vejret = Overskyet, med lidt sol ind i mellem. Temp mellem 13 og 15 grader. Vind mellem 10 og 7 m/s fra sydvest. Timer med sol, 1.5 timer.

Lært på vejen – det er ikke godt at holde paletten tæt på stranden, når det blæser. Sandet på Dueodde er meget fint og er ikke til at styre.

Stop med M60 = 0

Gik = 8.30 km

Dagen varede = 11 timer og 29 minutter

Fugle set og hørt = 44 arter (4 nye: Havtern, Sandløber, Fjeldvåge, Sædgæs – 133 arter i alt på KYST turen)

Andre ting = en hund kom og sparked sand over min palet og malerier. Hvad kan man gøre?

Snakkede med = 1

I mit hoved = Bryllupsfesten London lørdag aften og mødet med nogle gamle venner, jeg ikke havde set i over 25 år.