KYST 39 – fra Bethesda (Stavnshavn) til Dueodde, fredag den 28. september, 2018

To read this KYST 39 blog in English, see here…

se her for introduktion til KYST projektet

KYST 39 Med handsker og hue på for det først gang i flere måneder, pakkede jeg mine ting ud på den brede sandstrand ved Bethesda. Luften var koldt og ren, og det virkede som om alle farverne var mere intense. Jeg gik i gang med et ’slice painting’, og prøvede at følge med de skiftende farver ved dagens begyndelse.

Jeg gik rundt omkring et stykke tid og kikkede nedad på de fine sandskulpturer skabt af den forgangne uges stormvejr. Flere tuer af strandsennep stod som skibe i et forstenet hav, mens græs tegnede små cirkler i sandet i blæsevejret lidt længere inde fra vandkanten.

Tættere på bølgerne lå små sten og balancerede usikkert på dråbeformede forhøjninger skulpteret af den uophørlige vind. Ved mine fødder var der nye landskaber og verdener der åbnede sig med hvert et skridt jeg tog, og det føltes som om, jeg var så langt væk fra den klippekyst, jeg havde vandret gennem for kun nogle få uger siden.

Endelig pakkede jeg mine ting og gik videre langs strandkanten. Flere mennesker var ude og luftede hunde eller løbe i sandet. Vandet stod højt og bølgerne brød ind over stranden og formede flere laguner, hvor vipstjerter og vadefugle gik rundt og ledte efter noget at spise i tangen. Himlen, havet og stranden samledes i en kæmpe kalejdoskop af skiftende lys og mønstre, en flygtig åbenbaring af dæmpede farver og urolig energi.

Jeg stoppede og spiste lidt, men havde lyst til at bare fortsætte med at undersøge og nedfælde. Jeg kikkede sydpå mod dagens mål, Dueodde – Bornholms mest sydelige punkt. Solen blev spejlet på horisonten, under fjerne kumulusskyer. Selv om det kun var 14 grader, føltes det meget varmere i læ for vinden.

Ikke langt fra der hvor jeg sad, opdagede jeg lige pludselig en dværgmåge, der kastede sig over bølgerne sammen med nogle hættemåger. Det var min første på Bornholm så tæt på, og jeg beundrede den og sad og nød det at lære en ny art at kende.

Lidt videre, og jeg kunne ikke lade være med at kikke på de vindskabte sandskulpturer på stranden.

Jeg følte mig forvirret og træt, jeg var i tvivl om, hvad jeg skulle fokusere på, og hvor meget tid jeg skulle bruge på et sted. Lyden af fugle på træk var i luften, og tidligere havde jeg set en havørn der kredsende rundt sammen med en rød glente, mens lærkefalk jagtede efter guldsmede langs kysten. Dagen var ved at løbe fra mig, og jeg kunne godt mærke, hvor kort den var i forhold til for nogle måneder siden. Skyggerne blev lange og farverne blev endnu mere mættede og intense.

Jeg nåede dagens mål, Dueodde pynt, cirka en time før solnedgangen. På Bornholms sydligste punkt stod jeg, tre fjerdedele rundt om øen og lige ved at runde hjørnet og begynde at gå mod vest for den første gang. Jeg begyndte at male de flotte skyer, der blev spejlet i lagunen, men blev snart sur over, at jeg ikke havde malet et ’slice painting’, da skyerne begyndte at skifte fra gul til orange, rød og så den flotteste rosa til sidste.

KYST 39

Vejret = Sol med skyer ind i mellem. Temp mellem 10 og 14 grader. Vind mellem 10 og 14 m/s fra nordvest. Timer med sol, 9 timer.

Lært på vejen – pløkkerne i sandet er ikke nok til M60en i vinden.

Stop med M60 = 2

Gik = 8.32 km

Dagen varede = 11 timer og 58 minutter

Fugle set og hørt = 38 arter (5 nye, knortgæs, sortmejse, havterne, havørn, dværgmåge – 128 arter i alt på KYST turen)

Andre ting = Havde det dårligt næsten hele dagen, på trods af det fine vejr. Var fuldstændig udmattet, da jeg kom hjem.

Snakkede med = 8 (enkeltvis  + 2)

I mit hoved = jeg følte mig overvældet på grund af det visuelle bombardement og fuglene på træk