KYST 35 – fra Nexø Havn til Nexø Sydstrand, fredag den 31. august, 2018

To read this KYST 35 blog in English, see here…

se her for introduktion til KYST projektet

KYST 35 Mens jeg kørte tværs over øen i dæmringen, begyndte regnen at tage til og da jeg endelig ankom til havnen var den konstant, som om den ville blive ved hele dagen. Jeg gik rundt omkring på Nexø havn over det gennemblødte fyldeområde, for at finde et sted i læ, men det var for vådt og jeg løb tilbage til bilen. Mens jeg malede dagens først billede, et ’slice painting’(se ovenpå) der fortæller om regnens ophør, sejlede redningsbåden fra havnen i fuld fart, efterfulgt af flere biler med sirene på mod Svaneke. Jeg læste senere at en båd var stødt på grund og alle blev reddet.

Nu var regnen holdt op, og jeg gik rundt fyldeområdet, under vingerne fra de to store vindmøller. Vejret var gråt og der lå kæmpe bjerge af mudder og grus rundt omkring med Nexøs industrielle havnebygninger i baggrunden, men alligevel var området spændende med mange forskellige planer, insekter og fugle. Jeg skitserede nogle af de spændende planter, mens en spurvehøg lige pludselig strøg forbi på jagt efter stærene.

Efter jeg havde pakket mine ting sammen og var gået videre, fløj en lille blå sommerfugl forbi, og landede på en blomst lige tæt på mig. Jeg pakkede ud igen, og gik meget langsomt over til sommerfuglen, en almindelig blåfugl, med mit papir og mine farver. Helt overraskende viste den sig at være den perfekte model, og jeg fik endda lov at se den med vingerne åbne.

Jeg fortsatte forbi der, hvor jeg havde malet en båd sidste gang. Den var flyttet.

Efter jeg havde gået hele vejen langs den søndre flak, ankom til jeg en meget lille og hyggelige havn, med små fiskerbåde og lystbåde, og hytter rundt omkring. Her havde jeg god udsigt til Nexø Sydstrand, et af mine yndlingssteder på Bornholm. Her kan fuglene samles og spise i sikkerhed, i det lave vand som ligger oven på en hylde af sandsten. Jeg havde glædet mig til at se og male alle fuglene, og lyden fra tusindvis af grågæs kunne allerede høres på afstand. Jeg kikkede på de fugle, der rastede i mudder lige ved havnen.

Lidt længere ude havde nogle blishøns samlet sig, og de var helt fredeligt i gang med at dykke efter tang. De virkede meget anderledes end de aggressive ’bøller’ jeg kender fra foråret.

Jeg gik videre forbi en række fine huse og ind i fuglereservatet. Den dynamiske himmel leverede både regn og sol.

By now I was really exhausted as well as irritated that I wasn’t able to make more of my ‘home advantage’.  I opened up my M60 umbrella, but managed to spook the geese, who flew off en masse, honking in terror. Guiltily, I walked around to try and clear my head, and returning tried to work larger and change things up a little.

Pludselig var jeg klar over, hvor sulten jeg var. Efter jeg havde spist sad jeg bare og kikkede, uden at male. På kanten af stranden havde jeg et fantastisk udsigt over himlen, havet og masser af fugle. Mit humør skiftede fra surt til eftertænksomt.  Nu hvor gæsssene havde forladt området, var det den mere stemningsfulde lyd fra vadefuglene, der dominerede. En gang i mellem tittede solen frem fra skyerne og kastede en magisk, varmt lys over fuglene. I aftenenes bløde lys lagde jeg mærke til den svagt rosa farve på brysterne af hættemågerne, der svømmede rundt i det mørke grå-blå vand, der spejlede skyerne ovenover.

Jeg havde energi igen og lavede et sidste billede mens dagen gik bort – en enlig vibe ved tangen. Til sidste var det for mørkt til at fortsætte, og jeg pakkede mine ting og løb tilbage til bilen lige dele træt og opløftet.

KYST 35

Vejret = Mest overskyet med regn tidligt om morgenen. Temp mellem 15 og 20 grader. Vind mellem 6 og 3 m/s fra vest. Timer med sol, 1 time.

Lært på vejen – min regnjakke er nærmest ubrugelig uden regnbukserne.

Stop med M60 = 2

Gik = 10,08 km

Dagen varede = 14 timer og 0 minutter

Fugle set og hørt = 57 arter (17 nye = sølvhejre, pibeand, krikand, vibe, strandhjejle, stor præstekræve, rødben, stenvender, dobbelt bekkasin, islandsk ryle, almindelig ryle, krumnæbbet ryle, brushane, tinksmed, rødrygget tornskade, stenpikker, grå fluesnapper *KYST rekord*, 119 arter i alt på KYST turen)

Andre ting = 57 forskellige fuglearter i en lokalitet, hvoraf 14 var vadefugle. Det viser hvor vigtigt en fuglereserve er….

Snakkede med = 2 (1 +1)

I mit hovedet = næste uges undervisning på højskolen, udstillinger, skak, ’Tanks’ på Wii, osv…