KYST 33 – fra Svenskehavn til Frederiks Stenbrud (Nexø), fredag den 17. august, 2018

To read this KYST 33 blog in English, see here…

se her for introduktion til KYST projektet

KYST 33 Vi ankom lidt sent til Svenskehavn og den røde sol var allerede brudt gennem horisonten, da jeg var færdig med at pakke alle mine ting ud. En ven var kommet med kaffe og jeg gik bagefter i gang med at sætte mig til rette tæt på bølgerne. Der havde været lidt regn på øen, men alligevel var Bornholm stadig knastør og himlen var skyfri. Selv om havet var lidt oprørt, blæste det kun en lille smule fra syd.

Et par fiskere i en lille jolle hentede dagens fangst i bølgerne.

Jeg gik langs kyststien, hvor rigtig mange små fugle smuttede omkring i hvidtjørn og elletræerne. Stien førte til en lille skov, så gik jeg tilbage og vandrede på klipperne ved havet i stedet for. Jeg ankom snart til Prøjseværket, hvor der havde været et mindre stenbrud for mange år siden. Granitten blev udskibet direkte fra kysten.

Det var ret svært at finde forskellen mellem stenbruddet og de naturlige revner og sprækker i klippegrunden, men her og der kunne man finde spor efterladt af stenbrydernes mejsler. En af de naturlige revner spejlede den tidlige morgensol.

Jeg gik videre, denne gang på kyststien gennem en uplejet skov der førte til Nørremark, hvor det åbne landskab var domineret af enebær, slåen og brombær. Jeg gik rundt og kikkede efter løvfrøer, men uden held. På en ret markant trekantet sten tæt på vandet kunne jeg se hele vejen mellem Svaneke fyr mod nord og Broens Odde mod syd. Jeg havde nået Bornholms mest østlige punkt – hvor Albert Wolfsen satte liv til sammen med sine kammerater i kampen mod svenskerne den 9. juni 1645. Herefter byggede man Malkværnskansen og på skansen står der i dag en mindesten.

Efter jeg havde spist og sovet lidt, gik jeg videre til et område, jeg havde fået øje på via Google Maps, hvor kysten var splittet med kæmpe parallelle revner. Ved vandet kunne man tydeligt se diabas gange, der gik i gennem granitten. Længere ude kunne man se bølgerne brydes på malkværnen, nogle skær ud for kysten, der ligger lige under vandet og hvor der har været mange skibsforlis.

Jeg gik videre til badestedet Sjolla, hvor der var mange badegæster der lå og solede sig på klipperne og nød det smukke vejr. En lille gruppe af unge toppede skalleslugere havde nok de samme tanker, og de glattede deres fjer på klipperne ret tæt på badegæsterne. Jeg prøvede at fange deres mærkelige næsten krybdyrsagtige udseende, der ligger måske et sted mellem en ‘almindelig’ and og en skarv.

Endelig fandt skalleslugerne sig til rette på klipperne og tog en lille lur, deres skulpturelle form smeltede sammen med granitten i det stærke eftermiddagslys.

Videre på kyststien nåede jeg Halleklipperne og dermed endnu et hyggeligt badested. Det ukultiverede område bag kysten var tørt og fuld af tornebuske, og mange af bladene på kirsebærtræerne, egetræerne og brombærrene var gule og endda røde. Frugt og bær var overalt, og man kunne næsten mærke at efteråret var rundt om hjørnet. Jeg havde brug for at dokumentere det og lavede en lille samling af de forskellige farver i landskabet.

Stien fortsatte gennem et lille område med små træer og ned ad en stejl bakke til vandkanten. Jeg havde nået dagens mål og kanten mellem granitten og gneiss fra prækambrium mod nord og yngre bjerarter fra paleozoikum mod syd: Torquist zonen. Jeg var passeret over denne grænse for mange måneder siden på den anden side af øen, og siden da havde jeg følgte klippekysten – så det virkede som et ret stort øjeblikke. Jeg malede et ’slice painting’, mens jeg var vidne til tordenbyger, der passerede over det Baltiske Hav, solens rejse bag skyerne mod horisonten, og de 500 millioner år, der er mellem granitten til venstre og sandstenen til højre.

KYST 33

Vejret = Sol med skyer fra sent i eftermiddag. Temp mellem 17 og 24 grader. Vind mellem 3 og 5 m/s fra syd. Timer med sol, 12 timer.

Lært på vejen = glemt på vejen

Stop med M60 = 2

Gik = 8,04 km

Dagen varede = 14 timer og 57 minutter

Fugle set og hørt = 35 arter (1 ny, broget fluesnapper  = 102 arter i alt på KYST turen)

Andre ting = mink var over det hele, men ingen snog eller løvfrø kunne findes.

Snakkede med = 3 (1 +2)

I mit hovedet = øjeblikke med ro og stilhed, blandet med tanker om KYST bogen, KYST udstilling, Kulturuge, undervisning, illustration bestillinger, hvordan kan jeg være en balanceret forældre til teenagers, lad være med at ryge, osv, osv….