KYST 32 – fra Årsdale havn til Svenskehavn, fredag den 10. august, 2018

To read this KYST 32 blog in English, see here…

se her for introduktion til KYST projektet

KYST 32 Kæmpe skyer af svaler fløj hurtigt og kvidrende rundt omkring Årsdale havn, men de skrigende mursejler fra sidste uge var forsvundet med kun et par stykker tilbage. Solen rejste sig bagved en mur af skyer der lå over horisonten, og dagen var allerede varm, på trods af meget kraftig fralandsvind. Jeg gik i gang og inkluderede lygtepælen fra sidste uges sidste maleri (til venstre).

Da jeg blev færdig, var de første fiskere allerede i gang med at sortere nattens fangst. Nogle mænd sad og hyggede sig ved havnen, folk luftede deres hunde, og byens liv gik langsomt tilbage. Årsdale havn bruges stadig af kommercielle fiskerkuttere, og stemningen i byen er charmerende men autentisk, og ikke for turistet. Jeg gik rundt om havnen, forbi høkeren og satte mig ved boule banen, hvor jeg gik i gang med at skitse nogle sølvmåger, der rastede i det tidlige sollys.

Mågerne rastede på en af de mange skær tæt på havnen, med de rundede former som Årsdale er kendt for.

Jeg gik videre rundt om ‘Oren’ og forbi nogle fantastiske huse med havudsigt. Kulsorte, truende skyer rullede forbi og vinden kom op på styrke af hård kuling. Efter så mange uger med blå himmel og sol, føltes dagen forfriskende og fuld af energi.

Jeg gik over de forvitrede granitblokke, og forstyrrede mudderklirerne, som gemte sig hele vejen langs kysten, som perler på snor. Lidt længere nede langs kysten ankom jeg til et større skær, hvor der rastede mange måger, skarver og et par svaner.  Jeg sad i læ under min M60 og gik i gang med en ’slice painting’. Da jeg endelig blev færdig, var dagen ved at lysne, selvom der var varslet regn (se top).

I en a ’pauserne’, tegnede jeg planter og blomsterne på strandengen. Gederams var ved at gå i frø, og en kæmpe kvan var helt udtørret og allerede gået i frø.

Lige da jeg blev færdig, kikkede jeg på en lille røde mide, der løb rundt på min papir. Jeg huskede Paul Klees citat ’en streg er bare en prik der er på tur’, og jeg bestemte mig for at få lidt hjælp med min næste tegning. Jeg satte den på et nyt ark papir, og fulgte efter den med min blyant.

Til sidst gik jeg videre langs kysten over de store runde granitblokke og nogle gang på kyststien. Jeg gik forbi Skåret og så videre til Gulhalds Batteri, en skanse med fin udsigt hele vejen tilbage til det gamle fyr ved Hullehavn. Her var der nogle meget venlige heste, der gik rundt mellem enebær- og hvidtjørnbuske. Gulvspurve og tornirske var næsten holdt op med at synge, og jeg havde ikke hørt en tornsanger i flere uger.

Mod Svenskehavn, stoppede jeg ved nogle klipper, gennemskåret af dybe diabasegange. Den grønne kant af tang rundt om klippeblokkene var meget synlig. Tidevandet på Bornholm er ikke særligt stærkt, og jeg havde aldrig lagt mærke til den grønne kant før, men jeg mødte en på vejen, der forklarede, at det var på grund af stormen, som simpelthen havde ’skubbet’ vandet væk. Jeg kikkede på min ’slice painting’ fra tidligere på dagen, og så hvordan den grønne kant blev synlig på den sidste ’slice’.

Ved Svenskehavn fik jeg noget mad og en pause. Den irriterende vind begyndte at lægger sig, mens solen nærmede sig horisonten, og farverne på himlen begyndte at skifte. Jeg malede to hurtige skitser mens farverne blev mere om mere intense, men jeg skulle have lavet flere, for himlen blev ved med at blive flottere og flottere, og orange blev først til rødt, og så til rosa til sidst.

KYST 32

Vejret = Mest overskyet, med sol ind i mellem. Temp mellem 19 og 23 grader. Vind mellem 7 og 11 m/s fra vest. Timer med sol, 5 timer.

Lært på vejen – skønt at mødes med nogle, der følger denne blog

Stop med M60 = 2

Gik = 6,53 km

Dagen varede = 15 timer og 27 minutter

Fugle set og hørt = 34 arter (0 nye = 101 arter i alt på KYST turen)

Andre ting = Mens jeg sad ved vandet og malede den grønne kant, blev min opmærksomhed fanget af en lille bevægelse. Jeg kikkede ned og så en lille mink – fuldstændig uvidende om min tilstedeværelse – den snusede rundt om min taske ved mine fødder. Jeg bevægede mig ikke, men lavede en lille knirkelyd, og minken stirrede på mig i flere sekunder. Den var slet ikke bange og gik lige over mine sko. Skørt.

Snakkede med = 1 + 3 + 3 + 2

I mit hovedet = Vejret. Regnen der aldrig kommer. Armageddon. Famile på besøg, festen osv. Da jeg løb tilbage til Årsdale for at hente min bil, huskede jeg ugen før da jeg sad der med min lillebror. Også skørt.