KYST 31 – fra Svaneke Fyrtårn til Årsdale havn, fredag den 3. august, 2018

To read this KYST 31 blog in English, see here…

Se her for introduktion til KYST projektet

KYST 31 Ingen regn endnu, og igen klar himmel og en fantastisk solopgang. Brisen kom fra vest, og det betød en rigtig varm dag. Jeg pakkede ud og gik i gang med heksen på bålet som en gammel ven.

Vandet under vippen ved Hullehavn lå stille og uberørt hen. Mens jeg malede, begyndte de første badegæster at indfinde sig.

Jeg gik op til min brors lejr. Min familie og venner var på besøg, og – helt tilfældigt – havde valgt at overnatte på Hullehavn på lige præcis den dag, jeg skulle gå forbi. Vi sad og spiste morgenmad mens børnene sov videre. Jeg gik tilbage til kysten og kikkede tilbage til fyrtårnet. I et kort øjeblik stod der på vippen en af de badende i nøjagtig den samme stilling som heksen på bålet.

Dagen var ved at bliver varm. Jeg gik til Kirreskær, hvor en lille skallesluger rastede. Jeg sprang i vandet for at køle af.

Jeg gik over de forvitrede granitblokke, med tykke årer af pegmatite. En sølvmåge så hvid og ren ud mod de orangegule klipper. I bagrunden skjulte nogle gråkrager sig, forbavsende godt kamufleret.

Nogle skrigende gråkrager skræmte en mink, der gik lige forbi mig.

Jeg gik rundt om Frenne Odde og prøvede at sove under M60en, men det var alt for varmt. Jeg gik videre og kikkede sydpå mod Årsdale, dagens mål. På de mange skær i bugten rastede flere hundrede måger og skarver, i den trykkende varme.

Jeg prøvede at beskytte mig mod solen under M60en, men så kunne jeg ikke mærke vinden. Mågerne i bugten sad og var ved at gå til i varmen i det stærk modlys. Bånd af rødligt tang lagde en dæmper på de små krusninger i vandet (se top).

Jeg sprang i vandet igen og gik en lille smule videre og stoppede ved en lille havn. Mågerne sad nu i stærkt medlys. Hovedet af den ene søvnige stormmåge blev ved med at falde ned mod dens bryst, før den vågnede – igen og igen. Det mindede mig om en croquismodel, jeg havde i England for flere år siden.

Dagen var ved at rinde ud, og det var mit vand også. Jeg gik hurtig til Hestekløve, hvor udsigten nordpå tilbage mod Frenne Odde var fantastisk, og farverne blev meget intense i det sene eftermiddagslys.

Jeg gik rundt om Hulenakke mod Årsdale og malede de sidste solstrejf på klippeblokkerne. Jeg var tørstig, sulten og sur over, at jeg ikke havde tid nok til denne del af turen. Jeg glemte min kikkert og blev nødt til at løbe tilbage efter den.

Jeg nåede endelig ind i Årsdale havn lige en time før solnedgang. Jeg fyldte taknemmeligt mine vandflasker og spiste en pot-noodle. Igen fløj skrigende mursejlere rundt omkring i tusmørket. Lige før solen gik ned, nåede jeg at male molen. Jeg blev hentet lige efter af min bror.

KYST 31

Vejret = Sol hele dagen. Temp mellem 19 og 26 grader. Vind mellem 2 og 5 m/s fra vest. Timer med sol, 16 timer.

Lært på vejen – tempo – prøv at nå halvvejs på turen ved middagstid – og lad nu være med at løbe tør for vand…

Stop med M60 = 2

Gik = 8,77 km

Dagen varede = 16 timer og 11 minutter

Fugle set og hørt = 30 arter (1 ny, hvidklire = 101 arter i alt på KYST turen)

Andre ting = På turen gik jeg forbi træbænken ved Grisby, hvor min familie og jeg sad for 11 år siden, da vi var på ferie på Bornholm – hvilket førte til, at vi flyttede herovre. Turen mellem Svaneke og Årsdale var den første jeg gik på Bornholm, så den har en særlig plads i mit hjerte.

Snakkede med = 4

I mit hovedet = den fantastiske fest, det kaos der følger med mange familiebesøg