KYST 28 – fra Bølshavn til Listed, torsdag den 12. juli, 2018

To read this KYST 28 blog in English, se here…

se her for introduktion til KYST projektet

KYST 28 Vi kørte under en himmel med to partier – den ene åben og skyfri, den anden dækket med tykke grå skyer. På molens spids i Bølshavn malede jeg et ’slice painting’ for at fange den skiftende himmel. Jeg var glad for lidt vand i luften og energi fra en pålands vind, men jeg blev hurtig kold og var glad for at jeg havde husket mine handsker.

Da jeg blev færdig, var dagen allerede i fuld sving, og morgensvømmere dykkede fra molen. Jeg pakkede mine ting og gik videre gennem en af Bornholms største strandenge. Der var blomster overalt, med almindelig fredløs, kattehale, hjortetrøst, slangehoved og cikorie over det hele.

Jeg gik gennem en meget åbent område med græssende får, under en støvregn. Da jeg var klar til lidt mad og en lur under M-60, var regnen lidt mere kraftig – den første i mange uger på Bornholm, og jeg vågnede til den dejlige og beroligende lyd af regn på teltdugen. Under M60-en lavede jeg skitser af nogle unge stormmåger, og jeg tænkte tilbage på de noget yngre måger, jeg havde malet syd for Gudhjem nogle uger tidligere.

Gemt mellem de orange-gul lavdækkede klippeblokke sov to toppede skalleslugere.

Jeg var glad for fugtigheden og effekten på mine akvareller og papir.

Da regnen næsten var stoppet, pakkede jeg mine ting og gik videre langs stien. Jeg nåde snart Helligkvinde, en høj bautasten på en stenrose omringet af nogle mindre bautasten. Ifølge sagnet var stenene oprindeligt en hellig kvinde og hendes små børn. De blev alle forvandlet til sten af kvinden for at redde dem fra en truende fare.  Nu sidder de ved siden af en stor vej og jeg var glade for at gå ned til kysten igen.

Dette billede af Johan Hansen fra 1869 viser, hvor meget græssende dyr kan ændre landskabet.

Billedet fra Svaneke Arkiv, se flere gamle billeder her http://www.bornholmerneshistorie.dk

Jeg gik videre langs selve kysten i stedet for kyststien og kom til et hegn. Nu hvor jeg kender lidt til reglerne for færdsel langs kysten, gik jeg over hegnet og fortsatte gennem en meget vild og frodig kysteng med en stor skov med kæmpe aske- og elletræer til højre. Til sidst kom jeg hen til kyststien igen, hvor jeg tog en lille pause. Jeg havde lige krydset grænsen mellem gneiss og granit, og sad nu på nogle bløde og runde klippepartier.

Langt væk kunne jeg se nogle måger flyve rundt omkring et højt kirsebærtræ. Jeg kikkede gennem min kikkert og kunne se, at de faktisk hang i luften og spiste kirsebærrene. Det havde jeg ikke set før.

Tiden var ved at løbe ud, og jeg gik forbi den smukke Høl havn og videre til Listed, en anden smuk og stemningsfuld fiskerby. Jeg sad på stranden af ’årsdalegrus’ og malede de mangfoldige vilde blomster og planter ved havnen.

Lige ved havnen spillede et Jazz band på cafeen, og jeg sad på molen og afsluttede dagen, mens turister gik og hyggede sig i aftenenes tusmørke. Jeg var træt, men det havde været en fantastisk dag.

KYST 28

Vejret = sol til at starter med, så overskyet med lidt regn hele dagen. Temp mellem 15 og 18 grader. Vind mellem 6 og 8 m/s fra øst. Timer med sol, 0,5 timer.

Lært på vejen – Jeg har tabt pløkkerne til M60-en. Store rullesten virkede fint

Stoppested med M60 = 2

Gik = 6,93 km

Dagen varede = 17 timer og 5 minutter

Fugle set og hørt = 28 arter (0 nye = 98 arter i alt på KYST turen) svært at høre fuglene over bølgerne

Andre ting = Ifølge tavlen hilste fiskerne og forbigående i gamle dage på Hellig Kvinde bautasten. Passer det? Hvornår startede de, hvornår stoppede de? Hvor kommer historien fra, hvordan ved vi det i virkeligheden?

Snakkede med = 1

I mit hovedet = Croatia-England – ’It’s Coming Home’ blev hurtigt til ’I’m Going Home’. Historien om Hellig kvinde er faktisk interessant og fanger på en måde det paradoks, man oplever som forælder – vi vil beskytte vores børn, men også give dem rige oplevelser. Og hvis vi beskytter dem for meget, bremser vi så deres udvikling – bliver de ’forstenet’?