KYST 18 – fra Tejn Havn til Stammershalle, fredag den 4. maj, 2018

To read this KYST 18 blog in English, see here…

se her for introduktion til KYST projektet

KYST 18 Endnu en gang ankom jeg til en klar himmel, et stille hav og det fantastiske syn af den orange sol bryde gennem horisonten. Jeg pakkede hurtig ud ved bænken, der hvor jeg blev færdig for fem dage siden, og gik i gang med at lave et billede i tre etaper, ligesom sidste gang.

Snart efter ankom de første deltagere i årets Trolling Master Bornholm, en fem dages konkurrence, hvor der handler om at fange den største laks. Stemningen i havnen forandrede sig hurtigt og blev næsten festivalagtig. Grupper af mænd i ens dragt forberedte deres grej og blev klar til kampen. En drone fløj over havnen og filmede, og en stemme på højttaleranlægget sørgede for at samle deltagerene. Stille og roligt begyndte de første både at sejle ud af havnen og samle sig i en stor halvcirkel lige uden for havnen. Der blev blæst til start med et horn efterfulgt af et kæmpe brøl af motorerne, og så fløj bådene væk i forskellige retninger. Det var et fantastisk syn, og det var dejligt at havnen var så travl og fyldt med mennesker, men jeg kunne ikke lade være med at tænke på, hvordan Bornholms fiskeindustri kunne være erstattet med dette i løbet af en enkelt generation.

Jeg gik videre, væk fra byen og langs den klippefulde og ujævnt kyst. Mellem klippeblokke og haver til de fantastiske huse med udsigt til havet var der en strandeng med strandsiv og utallige vandhuller flydt med haletudser og vandsalamandere. En gang i mellem gik jeg over en lille bæk. Jeg kikkede efter snoge, men fandt ingen. En død sølvmåge, med dramatisk lys, var motivet for min næste maleri. (se top)

Jeg gik over klippeblokke, gennem bugter, strande og vige. Jeg kom til Dybe Rende, hvor jeg sad og sugede det hele til mig.

Lidt længere nede langs kysten kunne jeg se et mærkeligt par med min kikkert. Jeg kunne faktisk huske dem fra sidste uge, en bramgås sammen med en gravand. Sådan et mærkeligt par har jeg faktisk set andre steder – der må være en eller anden gensidig tiltrækning. Mærkeligt fordi de ikke ligner hinanden og heller ikke er nært beslægtede.

Jeg ankom til en stenet strand, hvor jeg rejste M60-en, spiste min frokost og sov under den varme sol. Bagefter gik jeg rundt i den lille og forsømte skov, der er ved stranden. Kyststrækningen mellem Tejn og Stammershalle er utilgængelig og besøges sjældent, og det var den første gang, jeg var der. Jeg lavede nogle små tegninger af blader og blomster rundt omkring.  Jeg ved ingenting om botanik, og at tegne er den bedste måde jeg kender at lære noget nyt. Der var frodigt, og fuglene sang.

Jeg pakkede mine ting og gik videre, over det foldede grundfjeld der findes langs det meste af kysten. Strandengen var domineret af strandsiv og små tuer med græs, og det var lige så hårdt at gå på. Gennem min kikkert så jeg edderfugle i parringsleg, og lidt længere ude Trolling-bådene på vej tilbage til havnen. Jeg kikkede tilbage mod Tejn, med Allinge synlig lidt længere nordpå.

Lige før jeg nåede dagens slutpunkt, dukkede et par venner op med lidt forfriskninger. Vi sad og snakkede på klippeblokkene og jeg var glad for selskabet, men det blev koldt med en lille vind, og gjorde mig klar til dagens sidste seance på Stammershalle. På trods af den lange dag løb jeg næsten tør for tid, og jeg kikkede nordøst mod solnedgang. Det var en fantastisk tur langs en uspoleret og sjældent set del af Bornholms kyst- og på en fin forårsdag – men jeg havde fornemmelse af, at jeg ikke havde gjort nok med dagen. Jeg løb hele vejen tilbage til bilen og havde mange tanker om, hvordan jeg kunne gøre det bedre næste gang.

KYST 18

Vejret – Sol næsten hele dagen. Mellem 6 og 12 grader. Vind mellem 2 og 5 m/s fra nordvest. Timer med sol, 13 timer.

Lært på vejen – Jeg mangler farven lilla og kan heller ikke blande en med farverne, som jeg har nu – jeg bliver nødt til at find en.

Stop med M60 – 2

Gik = 10,3km

Dagen varede 15 timer og 15 minutter

Fugle set og hørt på dagen – 40 arter (2 nye -strandskade og ravn  = 81 arter i alt, indtil videre)

Andre ting – jeg bliver nødt til at ruske lidt op i det. Kysten og vejret har været ret ens i de sidste tre uger.

Snakkede med = 2

I mit hovedet = glad for at være mere rask igen – men jeg er slidt