KYST 14 – fra Sandvig Strand til Kongeskær, fredag den 6. marts, 2018

To read this KYST 14 blog in English, see here

cof

se her for introduktion til KYST projektet

KYST 14 Da jeg kørte bilen ind til Sandvig strand, sad solen som en orange skive lige på kanten af horisonten på en skyfri blå himmel. På trods af solen, blæste det helt vildt og jeg brugte noget tid på at finde et sted i læ.  Jeg fandt et sted mellem nogle store klippestykker og gik i gang.

cof

Jeg kikkede over bugten mens dagen vågnede. Jeg havde håbet at der ville være flere fugle der sang, men det føltes stadig vinteragtig.  En strøm af ringduer trak nordpå. Hvid vipstjerter og husrødstjerter chasserede rundt omkring mellem klippeblokkerne. Jeg kikkede på nogle toppet skalleslugere mens de lavede deres mærkelig parringsdans.

cof

Nogle venlige skotske køer gik lige rundt og forbi mig mens de tyggede på det seje brune græs mellem klippeblokkene. I vandkanten så jeg en mink. Selv om den er en nordamerikansk alien undsluppet fra en minkfarm, virkede den meget ’hjemme’. Dens hovedet mindede mig om en øresæls og den svømmede over bugten i stedet for at gå hele vejen rundt. Jeg kunne se dens lille hovedet i vandet, og den var ligeglad med de mobbende måger.

cof

Jeg malede Sandvig og havnen over bugten, mens solen reflekteredes i vinduerne på alle hotellerne.

cof

Solen gemte sig bag skyerne og dagen blev koldere. Jeg gik rundt og ledte efter fugle, også for at holde varmen. Jeg pakkede mine ting og gik over bugten og i læ under en gangbro, hvor jeg blev et stykke tid. Solen kom tilbage og jeg rejste M60en på mellem klipperne på kysten og kikkede tilbage til der, hvor jeg lige havde været. Jeg kunne se nye spirer mellem det døde brune græs.

cof

En splitterne, fulgt af en stormmåge på nas, dykkede igen og igen efter småfisk. Jeg beundrede dens ynde og energi, mens den let og ubesværet kæmpede med den stærke vind og dens irriterende følgesvend.

cof

En flok traner på træk nordpå fløj over mig. Jeg prøvede at skitse flokken, mens den bøjede og bukkede i den stærk vind.

cof

Jeg pakkede mine ting og gik rundt Sandvig en lille smule. I mange århundreder var Sandvig en mindre fiskehavn, men befolkning var stigende i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet på grund af de mange stenbrud i området, og så turisme bagefter. I dag er byen en mærkelig og charmende blanding af gamle huse, arbejderboliger og store og små hoteller. Jeg sad i den lille havn i solen.

cof

Jeg forsatte mod sydøst og klatrede over de fantastiske lyserøde klippeblokke – skarpe, eller bløde, eller poleret af gletcherne. Jeg kunne ikke find et godt udsigtssted i læ. Med min kikkert kikkede jeg på kæmpe flokke af havlitter, mens de svømmede, dykkede og fløj rundt sammen. De udstrålede en utrolig positiv og selvstændig energi. Tættere på kikkede en kæmpe svartbag rundt, mens en sovende sølvmåge holdt det ene øje åbent.

Det var ved at blive sent og der var stadig et stykke vej at gå. Der er ingen kyststi på denne strækning, så jeg besluttede mig for at blive på klippekysten, hvor jeg gik forbi hoteller og private haver. Selvom jeg havde lov til at gå på klippekysten, følte jeg næsten, som om jeg trængte ind på forbudt område, mens jeg klatrede over klipperne og gennem brombærkrat. Husene og hotellerne på denne strækning er eksklusive og udsigten er helt utrolig. Her først på aftenen havde jeg solen i ryggen for første gang, og de mættede farver i den sennepsgule lav, den lyserøde granit og det mørkeblå hav var berusende. Jeg mødte en ven, og vi fik en ’whiskey on the rocks’, inden jeg gik i gang med dagens sidste maleri, som jeg færdiggjorde, mens solen gik ned bag horisonten bag mig (se øverst).

KYST 14

Vejret – Ingen nedbør, Solrig med kort periode med skyer. Mellem 2 og 5 grader. Vind mellem 12 og 5 m/s fra vest. Timer med sol, 10 timer og 30 minutter.

Lært på vejen – Jeg bliver nødt til at lade være med at tænke for meget på, om mine billeder er gode, eller dagen er god. Dagen er så lang, med så mange op- og nedture, at det der med ’godt’ eller ’dårligt’ ikke har så megen betydning længere.

Stop med M60 – 3

Gik = 6,92km

Dagen varede 13 timer og 4 minutter

Fugle set og hørt på dagen – 34 arter (9 nye, sort glente, gråstrubet lappedykkere, fasan, trane, splitterne, husrødstjert, fuglekonge, stær, sortkrage – 67 arter i alt, indtil videre)

Andre ting – et øjeblik med at stær, i al sin metalblå ’pynt’, med blå himmel bag.

Snakkede med = 3 (1 + 2)

I mit hovedet = hele min krop gør ondt, mine skuldre, mine akillessener, jeg skal løbe igen, osv, osv. Hvad i alverden sker der med UFC 223?

2018-04-07