KYST 13 – fra Salomons Kapel til Sandvig Havn, fredag den 30. mart, 2018

To read this KYST 13 blog in English, see here

cof

See here for an introduction to the KYST project

KYST 13 Resten af Bornholm var stadig dækket af sne, så jeg var en lille smule skuffet, da jeg fandt ud af at Hammerknuden var næsten snefri. Ifølge DMI skulle der være sol og vindstille om eftermiddag, men da jeg nåede Salomons kapel var dagen mørk og overskyet med en stærk pålandsvind, der kastede bølgerne på granitklippeblokkene. Det blæste for meget til at rejse ’M60-en’, så jeg lavede en hurtig skitse fra dagens startpunkt, før jeg gik videre efter læ.

cof

Jeg fandt et sted hvor jeg kunne rejse M60en i læ af nogle klippeblokke. Jeg tegnede nogle fantastiske vindblæste rønnetræer (aksel røn, klippe røn?). Som altid, blev mit motiv dikteret af en blanding af mit humør, dagens vejr og mine omgivelser.

cof

Jeg pakkede mine ting og gik videre nordøst til stranden lige før fyrtårnet. Her er der fornylig startet en tradition – et helt fantastisk og spontant land-art projekt hvor forbigående rejser et stentårn på stranden. Der bliver bygget flere og flere gennem sæsonen og til sidst kan der være flere hundrede rundt omkring. Om efteråret og vinteren falder de bare, og der var ingen da jeg ankom. Jeg lavede et for at starte sæsonen.

cof

Lidt varm efter mine ’anstrengelser’ sad jeg og malede de fantastiske klippeblokke, med bølgerne lige bagved.

cof

Efter jeg havde spiste en tidlig frokost i skoven lige ved Hammerodde Fyr, gik jeg videre til Bornholms nordligste punkt. Jeg sad så langt ude jeg kunne og malede bølgerne og klipperne. Fra nu af – og hele vejen til august måned – går jeg mod sydøst.

cof

Jeg blev på klipperne tæt ved havet og gik rundt efter læ. Vinden havde kun lagt sig en lille smule og solen skinnede kun i 15 minutter før den forsvandt igen. De lysrøde granitklipper med forskellige farver af lav var utroligt flotte og komplekse. Under skrænten væk fra havet var der kilder og flere små vandhuller, hele området en hel verden for sig. Om foråret og sommer er Hammerknuden besøgt af botanikere, men alt var brunt og dødt med kun få livstegn. I en dam fandt jeg stor klump af frøæg, mine første i år.

dav

Jeg gik rundt, glad for at være alene. Jeg kikkede på klipper og bølger. Det virkede som om, jeg var langt fra det hele på trods af den stor strøm af mennesker på gåtur på kyststien længere oppe.

cof

Til sidste fandt jeg et godt sted på klipperne, hvor jeg rejste M60 og min kikkert, og kikkede på en gruppe af edderfugle i bølgerne.

cof

Dagen føltes lang, da jeg endelig pakkede mine ting og gik videre til stedet, hvor jeg havde parkeret bilen for 12 og halv time siden. I var udmattet. Jeg kikkede over bugten og kunne se Gudhjem som en lille blå stribe. En lille fugl fangede pludselig min opmærksomhed – en lille sortstrubet bynkefugl han. Sikke en flot og usædvanlig fugl – det virkede som en gave fra dagen.

KYST 13 

Vejret – Ingen nedbør, overskyet med meget lidt sol. Mellem 0 grader og plus 3 grader. Vind mellem 3 og 9 m/s først fra øst, så nordøst. Timer med sol, måske 30 minutter i alt?

Lært på vejen – Mens danskere plejer at ’holde sig tilbage’, er tyskere ligesom englændere – de vil gerne snakke til en mens man maler. To gange fik jeg kæmpe chok fra nogle søde tyske turister, mens jeg var helt væk.

Stop med M60 – 3

Gik = 7,14km

Dagen varede 12 timer og 47 minutter

Fugle set og hørt på dagen – 28 arter (1 ny, sortstrubet bynkefugl –  58 arter i alt, indtil videre)

Andre ting – Jeg er lidt ked af at forlade Bornholms vestkyst – da jeg kørte hjem jeg så restern af den flotte solnedgang, som jeg ikke så oppe i Sandvig.

Snakkede med = 7 (1 + 2 + 3)

I mit hovedet = ’God’s Plan’ latterlig sang af Drake, videoen er endnu værre. Jeg bliver nødt til at sove på min atelier natten før KYST for at sove ordentligt, ellers bliver jeg vækket af teenagers, når de kommer hjem efter fest…

2018-03-31