KYST 12 – fra Hammerhavn til Salomons Kapel, fredag den 23. marts, 2018

To read this KYST 12 blog in English, see here

cof

See here for an introduction to the KYST project

KYST 12 Jeg ankom til Hammerhavn lige før solopgang kl. 6, træt og småsur efter en dårlig nats sovn. For måske den første gang var jeg ikke helt ’på’. Det var en kold dag, men det var ikke så koldt, at mine farver frøs. Himlen var overskyet og det var fuldstændig vindstille. I forhold til energien og blæsevejret fra sidste uge, dagen virkede lidt flad. Jeg gik i gang.

cof

Jeg malede nogle måger og alliker. De sidstnævnte sad på taget af de seje nye træhuse. En guldspurv sang, men eller var der kun lidt fugleliv, og foråret virkede meget langt væk.

dav

Jeg gik videre mod nord og Hammerknuden. I træhytter på havnen havde jeg lige læste om, og set billeder af, de kæmpe stenbrud, som var så vigtige indtil fornyelig. Allerede nu var de gemt under vandet eller beklædt med vækst, og jeg tænkte igen på, hvor hurtigt landskabet ændrer sig.

Jeg vandrede igennem en skov af små krogede ege og birke, og videre over klipperne forbi vindblæste enebær og slåen. Jeg kikkede over havet på grupper af lomvier og alke, som svømmede meget energisk rundt. Nogle gang i striber, nogle gang klumpede sammen. En gang i mellem forsvandt de alle sammen under vandet.

sdr

Jeg gik videre igen langs stien, som er meget populær om sommeren og derfor var meget eroderet. I dag var jeg alene, udover de skotske køer og hammershuslam, som gik og græssede på skrænterne.

Når det var muligt, gik jeg ned over klipperne til vandet. Geologisk set det var meget imponerende. Den lyserøde hammergranit var dækket af lav af alle mulige farver, nogle steder var den skarp og andre steder blød i formen, hvor den blev slidt af gletsjere. Jeg fandt et fantastisk sted og prøvede at observere, men lyset og temperaturen skiftede for meget og jeg blev sur og utålmodig. Jeg gav op og gik videre.

cof

Jeg klatrede på de kæmpestore rullesten og klipper i vandkanten, før jeg kikkede mod syd, hvor jeg kunne se, for den sidste gang, Slotslyngen, Mulekleven og Vang. Jeg gik videre mod nordøst for den første gang.

dav

Kysten rundt om Hammeren er utrolig smuk men jeg blev kold, træt og småsur, og jeg ikke kunne finde min ’rytme’.  Jeg sad og kikkede på en stor stenoverflade.

cof

Lige så snart jeg var ved at gå videre trådte jeg næsten på en vandrikse, som måtte havde kikket på mig hele tiden mens jeg tegnede. Den fløj videre lavt, men jeg kunne ikke genfinde den. Hvad lavede en vandrikse her ude på kysten – en fugl hvis stemme jeg kender fra moserne midt på Bornholm? Måske var den på træk mod Sverige?

Lidt længere fremme nåede jeg dagens mål, Salomons Kapel, et lille nedbrudt kapel som blev bygget i det det 13. århundrede til de mange sildefiskere, der landede deres fangster i de små naturlige havne her i området. Mine tæer var frosset til, og jeg kunne ikke engang tænke på at male. Jeg gik rundt og kikkede efter fugle i stedet for og fandt dette års første edderfugle med det samme – et sikkert forårstegn. Lidt efter så jeg to tejster, mine første nogensinde på Bornholm.

cof

Dagen var langt og jeg gemte mig under M60 paraply. En smuk chokoladebrun mink gik lige foran mig ved vandkanten. Jeg lavede en lyd for at få dens opmærksomhed. Den kikkede direkte på mig et par sekunder, og så gik videre, hverken bange eller interesseret. Mens dagens afslutning nærmede sig, kom en kold havgus ind over knuden og på mig, hvor jeg sad og grublede.

cof

Vejret – overskyet med nogle sol ved frokosttid. Havgus sent om eftermiddagen. Mellem 1 og 3 plus grader. Vind mellen 1 og 3 m/s fra øst og nordøst. Sigtbarhed, ok. Timer med sol, circa halvanden i alt?

Lært på vejen – det behøver ikke at være fantastisk hver eneste gang. Det er helt ok at lægge penslerne ned og gå rundt eller kikke på fuglene.

Stop med M60 = 1

Gik = 7,2km

Dagen varede = 12 timer og 25 minutter (vi er nu forbi jævndøgn)

Fugle set og hørt = 32 arter på dagen (ikke mindre end 7 nye = skovsneppe, lomvie, tejst, sanglærke, skærpibe, edderfugle, vandrikse = 57 i alt)

Andre ting – større papir næste gang?

Snakkede med = 3 (1 + 2)

I mit hovdet =  ’Det er så fuld af sjov, ude i en skov’ sang STADIG i mit hovedet. Rejse til Billund. Skoleskyderier. Plastik affald. Verdens ende.

cof