KYST 11 – fra Mølledal (Hammershus) til Hammerhavn, fredag den 16. marts, 2018

To read this KYST 11 blog in English, see here

cof

See here for an introduction to the KYST project

KYST 11 Klædt i flere lag tykt tøj, kikkede jeg op mod Hammershus, mens solen stod op bag mig. Det var bidende koldt igen, og mine farver frøs til med det samme. Vinden var næsten kuling, men blæste heldigvis fra øst, så jeg fik i det mindste mulighed for at sidde i læ på denne tur, min sidste på Bornholms vestkyst.

cof

Mens jeg gik ned gennem Mølledalen, sang nogle guldspurve, grønirsk og en bogfinke. Det var ikke særligt imponerende, men en forårstegn alligevel. Sjap fra sidste uge var blevet til is igen, og foråret føltes langt væk. En skovskade kaldte som en musvåge og kikkede nysgerrigt på mig fra et træ, før den fløj videre med et præhistoriske skrig. Da jeg nåde kysten, og i læ fra vinden, tegnede jeg et hvidtjørnetræ formet af vinden (se ovenpå)

Jeg klatrede lidt på klipperne, til dels for at holde varmen, før jeg gik op mod Hammerhus. Magtcentrum på Bornholm i århundreder, blev det efterladt i 1743, men er stadig meget betagende. Jeg gik rundt i ruinerne, helt alene, men vinden var utrolig kold og mine øjne var ved at fryse til. Jeg prøvede at gå tilbage i tiden og forstille mig, hvordan det var at bo og arbejde her dengang, på en dag som denne med alt frosset til og den hårde vind. Jeg holdt kun ud i nogle minutter, før jeg blev nødt til at søg læ på klipperne.

cof

Da jeg kikkede ud over vandet, kunne jeg se, hvordan havet var roligere i læ af øen. Ind i mellem kunne store ’gusts’ ses på vandet, som om en usynlig helikopter var ved at lande. Længere ude var der kæmpe bølger med hvide toppe. Med min kikkert kikkede jeg på den røde lodsbåd, mens den sejlede ud fra Hammerhavn til nogle kæmpe tankere. Mine farver frøs til med det samme.

cof

Jeg gik videre og fandt et fantastisk sted i læ, hvor jeg satte min ’M60’ paraply op og spist lidt, mens jeg kikkede ud over vandet. Herligt. Solen prøvede at skinne gennem skyerne. Der kom den ene snestorm efter den anden. Der var en fantastisk energi i dagen.

cof

Jeg gik tilbage en lille smule, og ledte efter et sted i læ, hvor jeg kunne male. Til sidst blev jeg nødt til at gå helt ned til vandet under klipperne og male klipperne. Det var koldt.

cof

Tilbage til M60, hvor jeg sad og kikkede på en flok stormmåger langt ud på bølgerne.

dav

Endelig gik jeg videre, langs kyststien og gennem en skov af fuglekirsebær og birke, hele vejen til stranden og Hammerhavn. Der var få menneske, kun lodsbåden og et par biler. Jeg gik rundt og ledte efter et sted hvor det ikke blæste for meget, men det var svært. Jeg bandede ret meget.

Jeg kikkede tilbage og lavede et ’time slice’ billede, for at prøve at fange energien i dagen. En snestorm kom lige pludselig og Hammershus kunne næsten ikke ses. Bagefter kom solen og blå himmel, så sne og grå skyer igen. Det var en meget intens oplevelse at være derude og male, og det føltes som en ’kollaborativt billede’ – lige præcis det jeg ledte efter, da jeg begyndte på dette projekt.

img_20180317_130921.jpg

(udklip)

cof

Jeg blev færdig med at male solnedgangen (se øverst) og gik tilbage til bilen, fuldstændig udmattet.

cof

KYST 11

Vejret – sne gennem hele dagen, overskyet med lidt sol. Mellem minus 3 og minus 1 grader. Vind mellem 10 og 18 m/s først fra øst, så nordøst. Timer med sol, måske fire i alt?

Lært på vejen – pløk M60 ned, før du rejser den i stærk vind. Den originale Pot Noodle smager meget bedre end de andre.

Stop med M60 = 2

Gik – 9,04km

Dagen varede 11 timer og 44 minutter

Fugle set og hørt på dagen – 28 arter (3 nye, misseldrossel, sjagger og grønirsk –  47 arter i alt, indtil videre)

Andre ting – jeg er begyndt at forstå lidt processen med ice og maling. Fra nu af er vinter mere spændende!

Snakkede med = 6 (1 +5)

I mit hovedet = ’Det er så fuld af sjov, ude i en skov’ sang STADIG i mit hovedet. Tænker på en gammel ven der gik bort i den forgangne uge.

 

2018-03-17