KYST 09 – fra Vang Pier til Pissebækken, fredag den 2. marts 2018

To read the KYST 09 blog in English, see here

dav

se her for introduktion til KYST projektet

KYST 09 Siden sidste weekend har Bornholm ligget under et tæppe af tyk sne og er blevet blæst godt igennem. Skolebusser stoppede og kun de store veje blev ryddet. Efter kl. 18 var al unødvendig kørsel frarådet. Men da jeg kikkede ud af vinduet tidligt om fredagen, virkede det som om vinden havde lagt sig en smule, og jeg bestemte mig for at køre til Vang. Det tog næsten en time i stedet for 20 minutter, og vejen ned til havnen var glat og farlig. Jeg fandt en parkeringsplads ved havnen og gik tilbage til Vang Pier gennem den tykke sne og mørke.

cof

Selv om jeg tog tidligt af sted, kom jeg alligevel lidt sent for solopgang – lige før kl 7. Det sneede stadigvæk og jeg ryddede en plads til min ’M60’ paraply. Sne blæste dog ind under den og ind på mit papir. Fire sangsvaner svømmede rundt under klipperne ved siden af en lidt reserveret knopsvane.

Det var minus 7 grader, men jeg havde en masse tøj på, varmedunk, og en termokande – og så flere ting i bilen. Jeg malede med næsten kogende vand med paletten på min varmedunk. På denne måde kunne jeg blande farvene og male fint på papiret, hvorefter det frøs næsten med det samme. Jeg lavede flere skitser hvor jeg lod sne falde på dem, eller gravede dem ned under sneen.

cof cof

Her kan man ser hvor snefnug har frosset i farvene, før den blev ødelagt. Jeg forstår ikke, hvad der rent faktisk sker, men det er smukt.

cofcof

Jeg pakkede mine ting og gik videre mod havnen. I læ af klipperne ryddede jeg sneen væk og sad under min M60 igen.

dav

Solen kom frem i kort tid, og jeg kunne male uden at det frøs til.

cof

Efter jeg havde spiste en pot noodle og drukket en kop kaffe, gik jeg tilbage til havnen. Stadig ingen mennesker. En gang i mellem tittede solen frem. Vang så meget idyllisk ud i det snevejr.

dav

En rart par som jeg kender inviterede mig ind til deres sommerhus til en kop kaffe. Nu var mine tæer stivfrosne og jeg var glad for chancen for at få varmen lidt igen, men det føltes en smule som ’snyd’. Deres hus lå lige ved vandkanten, et gammelt fiskerhus som en gang husede to familier. Vi snakkede om Vang, og hvor hårdt det måtte have været for nogle år siden, før isolering og oliefyr. Hvor man arbejde på det kolde hav eller i det barske stenbrud. Fiskerne er nu væk og bruddet er lukket, men Vang beholder en følelse af samhørighed.

Snart fik jeg det alt for varmt indendørs og jeg gik videre på stien nordpå, som var fuldstændig dækket af sne. Et rådyr kikkede på mig gennem træerne. På sneen kunne jeg se sporene, hvor en høg havde taget en skovsneppe. Fjer lå rundt omkring, og jeg kunne se, hvor rovfuglens vinger havde basket i sneen. Jeg stoppede og kikkede mod havet. Det var barskt men meget smukt (se top)

Jeg gik frem og tilbage langs kysten; dels fordi jeg ville finde motiver, og dels for at få varmen. På slutpunktet ved Pissebækken kikkede jeg op mod vandfaldet, der var næsten frosset til. Det var så koldt at malingen næsten knækkede på papiret. Solen gik ned bag skyerne kl 17:29 og jeg gik tilbage langs stien til min bil, fuldstændig udmattet.

cof

KYST 09

Vejret – sne om morgenen, lidt om eftermiddag. Overskyet med lidt sol en gang i mellem. Mellem minus 7 og minus 4 grader. Vind mellem 1 og 6 m/s fra nord, og øst. Timer med sol, 30 minutter.

Lessons learned – varmedunk og varme vand fungere godt i minus grader, glcerin er for vådt, og alkohol skader penslerne

Stoppested med M60 = 2

Gik = 6.16 km

Dagen varede = 10 timer og 9 minutter

Fugle set og hørt = 24 arter (2 nye, tykerdue og sangsvane = i alt 47 siden starten)

Other stuff = hare in field, do more woodcocks get taken in the snow? Why are there so many blackbirds by the coast?

Snakkede med = 2

In my head = keeping warm… too cold for telescope, no bird drawings in two weeks… Amazing Andy Goldsworthy exhibition in Lund.

 

 

2018-03-03