KYST 02 (Dansk) – Fra Hvidodde til Blykobbe Å, 12/01/18

see here for the English version

se her for introduktion til KYST projektet

KYST 02 Lige så snart jeg gik i gang, lagde jeg mærke til det mærklige vejr. Der var fuldstændig vindstille med havet som et spejl. Den kommende solopgang var helt gemt under et tykt lag af skyer. Det virkede som en næsten undskyldende start på dagen.

Jeg begyndte lige der hvor jeg sluttede sidste gang med udsigt mod syd over Rønnes skorstene og kirketårne. Efter jeg blev færdig med dagens først maleri på Antoinette strand, gik jeg nordpå ’rundt om hjørnet’ mod Hasle. Det er en sandet og ret lige kyststrækning med en tyk skov af birke, fyr og skovfyr til højre. Hasle Lytskov er en sandflugtsskov, plantet fra 1819 af Sandflugtskommisær Peder Dam Jespersen for at fohindre sand, der ødelagde afgrøderne hos de forskellige bønder, når det blæste. Skoven har mange stier til løbere, cyklister osv. Men i dag var der næsten ingen mennesker og jeg forsatte nordpå.

cof

Det virkede slet ikke koldt, fordi det ikke blæste, og jeg behøvede ikke at sætte min kæmpeparaply (‘M60’) op. På kysten findes der mange kæmpe vandreblokke, og ved siden af en stoppede jeg for at prøve at male de skiftende lys og farver på havet og himlen. Når man først kikker, virker det hele ret statisk, men når man forstætter med at kikke, lægger man mærke til at det hele er i stor forandring, og alle farverne, toner og nuancer er i total bevægelse. Meget smukt.

Jeg havde min kikkert med, og på grund af det vindstille vejr, var det muligt at kikke langt ud i havet. Nogle store lappedykkere svømmede rundt i store grupper, mens, længere ude, en store flok af havlitter kunne ses og høres. En sortand han rastede tæt på en gruppe af hvinænder. Sikke en kæmpe udsigt, med det spejlende hav og uendelige himmel. Effekten var overvældende men også ret søvndyssende.

cof

Bølgetegninger på strand – noget jeg vil gerne tegne igen.

cof

Om eftermiddag prøvede solen at skinne gennem det tykke lag af skyer, men det lykkedes ikke. Jeg nåede endelig udmundingen af Blykobbeåen, hvor dagens tur sluttede. Som sidste gang gik tiden alt for hurtigt, og jeg havde ikke tid til at udforske området. Men jeg kommer tilbage næste uge, og det er bare en fantastisk tanke.

cof

Jeg blev ikke hentet i dag, så jeg blev nødt til at gå hele vejen tilbage til startpunktet på stranden i tusmørket. Jeg gik og reflekterede over dagens gang – en mærkelig næsten drømmeagtig dag og en stor kontrast til den våde og hektiske KYST 01. ’Hvad’ og ’Hvorfor’ og lignende tanker tumlede rundt i mit hoved hele dagen, og jeg er bare glad for, at jeg har 50 uger til at finde ud af det.

KYST 02

Vejret – fuldstændig overskyet, 1 – 3 grader, med vind 0 – 3 m/s fra øst.

Sigtbarhed – godt, men ingen sollys

Lært – ikke komme for sent

Stoppested med M60 – ingen

Gik – 5.51km

Varede – 7 timer og 17 minutter

Fugle set og hørt – 17 arter (8 nye, 23 i alt)

Snakkede med – to

I mit hoved – hvorfor laver jeg det her, hvad er det jeg skal, forbindelse mellem at se og at huske, poker, rejse til Brussels, NaturBornholm, dinosaurer, osv.